{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Saudijskoj Arabiji održana prva projekcija filma nakon 35 godina

Klix.ba
20.4.2018. u 09:41
6
69
U Saudijskoj Arabiji održana prva projekcija filma nakon 35 godina
6
U Saudijskoj Arabiji održana prva projekcija filma nakon 35 godina
Foto: AFP
U Saudijskoj Arabiji upriličena je prva projekcija filma u kinu nakon 35 godina. Na privatnoj projekciji posjetioci su gledali film "Black Panther".
Ovo je bio gala događaj koji je koncertnu dvoranu u Rijadu pretvorio u kino. Američki gigant AMC dobio je prvu licencu za projekcije u toj zemlji.

Nakon elite, danas će i obični narod imati priliku pogledati film nakon toliko godina. Prodaja karata je počela u srijedu, a očekuje se da će testiranje projekcija trajati danima. Zvanično otvaranje kina očekuje se u maju.

"Ovo je historijski dan za AMC i za našu zemlju. Dobrodošli u područje gdje Saudijci gledaju filmove, ne u Bahreinu, Dubaiju ili Londonu, već u svom kraljevstvu", rekao je Adam Aron, izvršni direktor AMC-a.

Kina širom Saudijske Arabije zatvorena su 1980-ih godina kada su ih religijske vođe proglasile vulgarnim i grešnim. Sada su otvorena u sklopu modernizacije koju je pokrenuo princ Mohammed bin Salman.

Film "Black Panther" govori o mladom monarhu u izmišljenom afričkom kraljevstvu u džungli, a ljudi su već povukli paralele sa saudijskim princom.

"Ovo je priča o mladom članu kraljevske porodice koji transformiše naciju. Možda vam zvuči poznato", kazao je Aron princu.

Međunarodni lanci kina dugo su pokušavali dogovoriti projekcije s ovim kraljevstvom zbog moguće velike zarade, jer je blizu 30 miliona Saudijaca mlađe od 25 godina. Taj posao je pripao AMC-u koji se obavezao da će izgraditi kinodvorane širom zemlje.

Očekuje se da će biti otvoreno 40 kina u 15 gradova tokom sljedećih pet godina. Ipak, neće svi filmovi biti prikazani, a neki će možda biti i "dorađeni" jer se seks, religija i politika smatraju tabu temama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: