Internacionalna poruka
64

U Sarajevu premijerno prikazan film "The Breadwinner" koji je producirala Angelina Jolie

Piše: S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Film "The Breadwinner" premijerno je prikazan danas u Meeting Pointu. Film je producirala čuvena holivudska glumica Angelina Jolie. Na press konferenciji koja je održana nakon prikazivanja filma govorila je mlada zvijezda filma Saara Chaudry i scenaristkinja Anita Doron.

Saara Chaundry koja je posudila za ovaj glas se zahvalila domaćinima festivala što su odlučili prikazati njihovu priču. Posuđivanje glasa u ovom filmu glavnoj junakinji za Saaru je ostvarenje snova, a sreća kada je otkrila kako će raditi s jednom od najpoznatiji holivudskih glumica bila je neizmjerna.

"Kada sam se prijavila na kasting uopće nisam znala da je Angelina Jolie angažovana kao producentica ovog filma. U momentu kada sam ušla na kasting ispred mene je bila ogromna kamera, pitala sam organizatore što će kamera jer za takve kastinge nije ni potrebna. Onda su mi rekli da sav materijal treba da se pokaže Angelini. Bila sam oduševljena tom činjenicom", rekla je Saara i dodala kako je još kao dijete željela utjeloviti Parvani budući da je film "The Breadwinner" rađen po istoimenoj knjizi.

Saara je naglasila i koliko je ovaj film zapravo internacionalan i da se ne mora vezati samo za Afganistan, već se može povezati sa svim područjima koja su bila zahvaćena ratom.

"Posjetila sam Tunel spasa i Trebević. Vodiči su mi govorili o stradanjima kroz koje je ovaj grad prošao, tako da sam se jako brzo povezala sa Sarajevom i našla tu sponu između njega i Afganistana", rekla je Chaudry.

Scenartistica Anita Doron kazala je kako su mnoge scene iz ovog filma zapravo isječci iz njezina života, poput one u kojoj vojnik Parvaninoj majci želi oteti dijete iz ruku ili poput one u kojoj njen otac gubi nogu.

Film "The Breadwinner" nosi jaku poruku i emotivnu priču koju prenosi na gledatelja, a film je nominovan za Oscara za najbolji animirani film. Radnja filma smještena je u 2001. godinu u Afganistanu koji se nalazi pod talibanskim režimom.

Kada je Parvanin otac uhapšen bez upozorenja, Parvanina majka je ostala sama. S obzirom na to da je u Kabulu i dalje na snazi Zakon o zabrani odlaska žena i djevojaka u javnost bez muškarca, Parvanina majka se izlaže tom riziku, ali na kraju biva pretučena. Parvana je zbog toga bila primorana da odsječe kosu i prerušava se u dječaka da bi izašla u javnost i kako bi prehranila svoju porodicu.