|

U Sarajevu počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight

U Sarajevu počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight
254
Klix.ba
5.3.2019. u 14:42
1
komentara
254

dijeljenja
U Sarajevu počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight
U Sarajevu je počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).
Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, kojeg potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight. Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora/ica iz regije i pet autora/ica iz svijeta.

Filmovi nastaju u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra) uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.Sa direktorom Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra Mirsadom Purivatrom, set i ekipu filma koja je snimala danas posjetili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta Cristophe Leparc.

"Program 15 dana autora / Quinzaine des réalisateurs već više od 50 godina otkriva nove talente, njegujući slobodu filmskog izraza i podržavajući nove forme filmskog jezika. Projekt na kojem radimo zajedno sa producentskom kućom DW iz Pariza i canneskim programom stavlja fokus na mlade autore i njihovu saradnju na jednom konkretnom mjestu u svijetu. Sretni smo i počašćeni što se ove godine filmovi snimaju u Sarajevu, što smo okupili regionalne i međunarodne autore, i što su se u radu na ovom projektu udružili filmski centri regije. Sarajevo Film Festival i ovim se potvrđuje kao mjesto otkrivanja, podržavanja i promocije regionalnih filmskih autora i kao vodeći centar regionalne filmske industrije", izjavio je Purivatra.Ministar Kurić rekao je kako se Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom uključilo u projekt.

"Drago mi je da je došlo do realizacije projekta o kojem smo pričali još u maju prošle godine, zahvaljujući organizatoru projekta Sarajevo Film Festivalu i povjerenju Cannes Directors’ Fortnighta. Jedna od najznačajnijih poruka je da je upravo Sarajevo dobilo priliku da bude domaćin projektu koji je okupio autore iz regije i međunarodne autore, kao i filmske centre regije. Ovo je put razvoja kinemtografije Bosne i Hercegovine”, rekao je Kurić.

Cristophe Leparc, jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta, kaže da je značaj ovog projekta ogroman."Projekt je sjajan, rediteljima daje mogućnost da rade zajedno, zatim da u Cannesu predstave svoje filmove u razvoju, kao i kratke filmove na kojima sada rade u Sarajevu. Prije svega mislimo na talente, a u ovoj regiji je puno novih autora i zato smatramo da je važno da im damo mogućnost da rade zajedno”, rekao je Leparc.

Do sada je u sklopu projekta SEE Factory snimljen film “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); trenutno se snima “The Sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska); slijedi snimanje filmova “Red stain”, čiji su autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Filmovi će se u Sarajevu snimati do polovine marta i okupit će međunarodnu glumačku ekipu – u filmovima glume Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni projekt filmskim profesionalcima Cannes Film Festivala i Marketa.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...