U Meeting Pointu
28

U Sarajevu održana pretpremijera filma "Ekskurzija" koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U sarajevskom kinu Meeting Point večeras je održana pretpremijera filma "Ekskurzija" redateljice Une Gunjak, koji je ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.

U ispunjenoj sali kina Meeting Point održana je pretpremijera filma "Ekskurzija" kojoj su prisustvovali članovi filmske ekipe, reditelji, porducenti i glumci, ali i građani koji su s nestrpljenjem čekali da pogledaju ovo ostvarenje.

Na pretpremijeri bila je i zvijezda filma, mlada glumica Asja Zara Lagumdžija koja se obratila medijima.

"Mislim da se svi mogu pronaći u ovoj temi, pogotovo moji vršnjaci. Ovaj film prati jednu tinejdžerku koja ima intimne probleme u kojima se mogu naći svi moji vršnjaci. Proces snimanja bio je intezivan, ali prelijep. Teško mi je i opisati. Snimanje je trajalo dva mjeseca i bilo je jako intezivno. Una je bila moja velika podrška, razumjela je da je ovo moja prva uloga te da mi je možda teško raditi neke scene. Ona mi je davala svu moguću podršku", navela je.

Producentica filma "Ekskurzija" Amra Bakšić Čamo kaže da bi voljela da se film jednako svidi i publici kao što se dopao kritici.

"Najveća vrijednost ovog filma je to što prikazuje stvarnost, ali ne stvarnost kao u dokumentarnom filmu, već kad nekim umjetničkim procesom dođete do nečega što vam se čini kao istina. Željela bih da ovaj film ne bude samo film koji će se dopasti samo kritici već i publici. Nadamo se da će ovaj film biti i za roditelje i za djecu", navela je.

"Ekskurzija" je prvi igrani film Une Gunjak, dobitnice Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji kratki film ("Kokoška" 2014. - dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji kratki film). Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Radnja filma prati tinejdžerku Iman koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa - igrani film izvan konkurencije.

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerica Lamija Hadžihasanović Homarac. Producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba), koproducenti Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).