U dvorani "Goran Čengić"
316

U Sarajevu održana premijera filma "Dolina ćupova": Pogledate ko je sve prisustvovao projekciji

N. C.
Mladen Vojčić Tifa, Vlado Podany, Sifet Podžić (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Brojne poznate ličnosti okupile su se na premijeri dokumentarnog filma "Dolina ćupova" redateljice Lejle Zvizdić u Sportskoj dvorani "Goran Čengić" na Grbavici.

"Dolina ćupova", kako popularno zovu stadion Grbavica, jeste svojevrstan omaž najvećoj snazi FK Željezničar, Željinoj porodici - navijačima, uz koje je klub stasao i rastao, a kasnije i njegova infrastruktura.

Na premijeri filma okupili su se vjerni navijači Želje te su još jednom pokazali odanost plavoj boji odnosno voljenom klubu s Grbavice. Među njima su i brojne poznate ličnosti kao što je Željko Komšić, Hasan Tanović, Mladen Vojčić Tifa, Mehmed Baždarević, Arijana Saračević Helač, Vlado Podany, Sifet Podžić i drugi.

Ovaj historijsko-sportski dokumentarni film hronološki nas provodi kroz stoljeće postojanja nogometnog kluba Željezničar, kao i njegove razvojne faze.

Također, autorica je otišla i korak dalje i istražila kakav je sportski, nogometni ambijent uopće postojao u vrijeme kada se Željo nastojao registrirati kao novi klub.

Od 1921. do danas, klub, terene i stadion su lično gradili, obnavljali i finansirali upravo Željini navijači i ta iskonska ljubav je Fudbalskom klubu Željezničar uvijek bila najveća motivacija. Nekada i jedina.

Kroz ovaj dokumentarac gledatelji će saznati i kada se nogomet uopće počeo igrati u Sarajevu te se upoznati s lokacijama igrališta na kojima je Željo igrao dok 1953. konačno nije izgrađen stadion Grbavica.