Film/TV
0

U sarajevskoj Zetri održana premijera "Karaule"

FENA
Dugometražni igrani film "Karaula", komedija o ljudima na rubu tragedije, hrvatskog reditelja Rajka Grlića premijerno je prikazan u petak u dvorani Zetra.

Ovaj film do sada je imao premijere u Skoplju, Beogradu, Novom Sadu, a nakon Sarajeva bit će prikazan i u Zagrebu, Splitu, Ljubljani.

Scenarij potpisuju Rajko Grlić i Ante Tomić, a rađen je prema Tomićevom romanu "Ništa nas ne smije iznenaditi". Vodeće uloge tumače Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Verica Nedeska, Bogdan Diklić, Franjo Dijak, Miodrag Fišeković, Petar Arsovski te Tadej Troha.

U maloj karauli na makedonsko-albanskoj granici još jedna generacija vojnika čeka kraj vojnog roka. Proljeće je 1987. godine i oni ne slute da će uniforme ponovo obući i krenuti u rat, jer posljednji su dani zemlje koja se zvala Jugoslavija. Film je protkan odličnom komedijom, ali i tragedijom.

Sniman je devet sedmica na autentičnim lokacijama makedonsko-albanske granice u nacionalnom parku Galičica iznad Ohridskog jezera te u gradu Bitoli.

Zanimljivo je da su prvi put sva tri operatera u BiH medijski pokrovitelji. Film je prva regionalna koprodukcija između svih zemalja bivše Jugoslavije te Mađarske, Velike Britanije, Austrije i uz podršku fondacije Euroimages.