Film/TV
0

U programu mladih redatelja na Berlinalu i dva filma sa Balkana

Sarajevo-x.com
Ognjen Sviličić
Ognjen Sviličić
Berlinski filmski festival je u srijedu objavio imena filmova koji će se natjecati u posebnom programu posvećenom mladim redateljima.

Filmovi koji će biti prikazani i ne slijede baš nove trendove što se u stvari očekivalo od mladih redatelja.

Fokus je stavljen na filmove sa njemačkog govornog područja. Neki od filmova na njemačkom jeziku koji će biti prikazani su švicarski film ''I Was a Swiss Banker'' – bajka iz kapitalističke Švicarske, njemački ''Jagdhunde'' – film snimljen o pokrajini bivše Istočne Njemačke Brandenburgu koja okružuje Berlin, ''Heimatklaenge'' – jedan nekonvencionalan prikaz stvaranja muzike u Švicarskoj, ''Prater'' – austrijski film o najstarijem zabavnom parku o Evropi, te ''Substitute'' – prikaz svjetskog prvenstva u nogometu iz ugla klupe za izmjene.

Jedan od filmova koji će biti prikazan je čak i iz indijske Bollywood produkcije.

Između ostalih filmova biće prikazani i filmovi: ''Mona Lisa'' –film o valu kidnapovanja djece u Kini, ''Apa Khabar Orang Kampung'' – tajlandski dokumentarac o životu u malom muslimanskom selu u južnom Tajlandu.

U ovom programu će biti prikazana i dva filma sa područja Balkana, a u fokusu oba filma su portreti ljudi koji prevazilaze životne poteškoće u post-ratnim uslovima.

Ti filmovi su ''Klopka'', triler srpskog redatelja Srđana Golubovića koji govori o Srbiji nakon pada Miloševićevog režima i ''Armin'', hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića, čija je priča smještena u Bosnu i Hercegovinu te govori o pokušajima oca i sina da prevaziđu tešku finansijsku situaciju.