Počinje sutra
7

U prodaju puštene karte za ovogodišnje izdanje Bihać Avantura Film Festivala

L. K.
Sutra počinje Avantura Film Festival Avant&Una, a karte za ovogodišnje izdanje festivala su od jučer u prodaji.

U okviru ovogodišnjeg otvaranja programa Bihać Avantura Film Festivala Avant&Una, festivalska publika će imati priliku pogledati turistički film "Park Ravne 2 – Unikatni energetski park u Evropi", nakon kojeg slijedi svećanost otvaranja.

Sa početkom u 21 sat program se nastavlja sa bh. premijerom uspješnog filma hrvatskog reditelja Jure Pavlovića "Mater". Hrvatski film "Mater", sa Dariom Lorenzi Flatz i Nevom Rošić u glavnim ulogama, istražuje komplikovan odnos stare majke i srednjovjekovne kćerke, koja se vraća iz Njemačke kako bi brinula o svojoj bolesnoj majci. Iako prikovana za krevet, majka Anka zrači snažnim autoritetom. Kako dani prolaze kćerka Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći.

Osim filma Mater, u sklopu programa Drive In/Open Air Preminger, koji će zasigurno biti posebna atrakcija festivala, publici će bitI predstavljena još tri dugometražne drame ("Pun mjesec", "Wasp Network" i "Martin Eden"), koje su do sada oduševljavale publiku.

Film "Pun mjesec" je lična drama sa snažno prisutnim socijalnim kontekstom i dozom crnog humora koji većinom proizilazi iz odbrambenog mehanizma likova koji tako nalaze način da se nose s teškim životnim situacijama. Radnja filma odvija se u noći punog mjeseca u kojoj u policijsku stanicu u Sarajevu pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

Sa Penelopeom Cruz, kao jednom glavnih uloga, radnja filma "Wasp Network" prati tim političkih zatvorenika, poslanih da se infiltriraju u skupinu američkih anti-kastrovskih skupina koje su za vrijeme osamdesetih i devedesetih izvodili napade na njihovu zemlju.

"Martin Eden" uzbudljiva je i nekonvencionalna adaptacija istoimenog polu-autobiografskog romana Jacka Londona iz 1909. godine, čiju radnju nagrađivani redatelj Pietro Marcello ("Lost and Beautiful", "The Mouth of the Wolf") transponira iz Oaklanda u idiličnu, neimenovanu talijansku luku u neodređene godine 20. stoljeća.

Svakog od ovih filmova odlikuje odlična glumačka postava i dobro razrađena nesvakidašnja priča.

Vaše ulaznice za noć otvaranja, koja će biti upriličena u 5. augusta u 19 sati, kao i grupne karte za Drive In/Open Air Preminger program možete kupiti po cijeni od 10 KM, dok pojedinačne ulaznice za Drive In/Open Air Preminger program možete kupiti pocijeni od 5 KM.

Karte za otvorenje i Drive In/Open Air Preminger možete kupiti u Kulturnom centru Bihać i Turističkoj zajednici Bihać.