U Meeting Pointu
19

U ponedjeljak premijera dokumentarca "Balet u Sarajevu"

Klix.ba
Fotografija: BellArte
Fotografija: BellArte
U ponedjeljak, 17. decembra, u sarajevskom kinu Meeting Point sa početkom u 16:30 sati održat će se premijera dokumentarnog filma "Balet u Sarajevu“. Film je sniman sredinom oktobra na više lokacija u Sarajevu i obuhvata kompletnu historiju sarajevskog baleta od njegovog nastanka 1950. godine pa sve do danas.

Veterani baletne umjetnosti u Sarajevu govore o njenim počecima, razvoju i vrhuncima, kao i o periodu opsade Sarajeva kada su se borili da u tim teškim okolnostima očuvaju balet u gradu.

Njihove priče vode nas kroz sadašnje vrijeme, dok je većinski dio priča ispričan kroz sjećanja, arhivske snimke i život u ratu. Također, film se dotiče i situacije u kojoj se danas balet nalazi u našoj državi i govori o okolnostima u kojima rade i stasavaju nove generacije baletnih plesača.

U filmu govore brojni sudionici razvoja baletne umjetnosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Film "Balet u Sarajevu“ rađen je prema scenariju Ornele Čolić, dok režiju potpisuje baletna umjetnica Nadža Pušilo. Direktor fotografije i montažer je Marko Jovančić, a izvršni producent je Nisrin Kršlak.

"Naši sagovornici su bili spremni da nam pomognu u nakani da dokumentujemo njihov životni i profesionalni put. Nije bilo teško dokumentirati historiju onih koji su voljeli svoj posao, muziku, ples, svoje kolege, sve ostalo je ostajalo iza njih... Uvodili su mlade ljude u pozorište prepoznajući u njima talente, jačali baletni ansambl, pozorište, našu scenu", rekla je redateljica Nadža Pušilo.

Naglasila je da sama nije profesionalni režiser, ali je za film imala pomoć prijatelja, studenata sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo u nastojanju da to ostvarenje bude urađeno na što višem profesionalnom nivou.

"Mi smo ratna generacija malih balerina. U jednom trenutku sam se morala osvrnuti i upitati se kao svaki čovjek odakle sam, čemu idem, šta hoću. Ljudi s kojima sam razgovarala su oni koji su me odgojili, uveli u svijet teatra, njegovu suštinu", istakla je redateljica.

Film je rađen u produkciji Udruženja umjetnika Bellarte, a koproducent projekta je BHRT. Projekat je podržan Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva i potpredsjednika Vlade FBiH Milana Dunovića.