Film/TV
0

U okviru programa Evropa u kinu film "U kući" od 8. augusta

U okviru programa pod nazivom "Evropa u kinu" čije je održavanje podržao Eurimages, Tropik film&video kao jedan od najvećih distributera nezavisnih filmskih naslova svjetske produkcije na repertoar bh. kino dvorana od 08. augusta donosi novo vrhunsko filmsko ostvarenje.

Riječ je o izuzetno napetom psiho trileru "U kući" (Dans La Maison), najnovijem rediteljskom ostvarenju Francoisa Ozona, jednog od najproduktivnijih autora moderne francuske kinematografije, autoru klasika "Potiche" i "Bazen" koje se mođe smatrati i vrhuncem njegove karijere. Sa fantastičnom glumačkom ekipom koju predvode velike francuske zvijezde Fabrice Luchini, Emmanuelle Seigner i Denis Menochet te poznata britanka i junakinja klasika "Engleski pacijent" Kristin Scott Thomas "U kući" je Ozonu donio nagrade žirija na RiverRun i San Sebastian Film Festivalu te FIPRESCI nagradu na Torontno Film Festivalu dok je u Francuskoj zabilježio preko 1,1 milion gledatelja.

Profesor Germain je u kasnim srednjim godinama i sve je više razočaran u svoj posao jer učenici nisu baš posvećeni literaturi i književnosti koju predaje. Tračak nade daje mu 16-godišnji talentovani Claude, koji mu periodično predaje svoje radove o dobrostojećoj porodici u čiji život se umiješao. Ali profesor Germain uskoro shvata da se radi o stvarnim događajima, odnosno da je Claude sklopio prijateljstvo sa odbačenim dječakom Raphom i ušao u život i dom Raphine porodice. Claude u svojim radovima opisuje i svoju zaljubljenost u Raphinu majku, ali uprkos svemu profesor Germain postaje Claudeov mentor i podstiče ga da i dalje piše, bez obzira na opasnost koja je sve izvjesnija...

Tropik d.o.o. kreće sa prikazivanjem filma "U kući" u multiplexu Ekran Zenica od 08. augusta a uskoro i na repertoaru ostatka kino dvorana. U okviru programa "Evropa u kinu" čije održavanje podržava Eurimages kao krovna evropska filmska institucija Tropik Film&Video na repertoaru bh. kino dvorana već slijedeće sedmice od 15. augusta najavljuje otvaranje španske drame "Kako sreća hoće" sa velikom Salmom Hayek u naslovnoj ulozi.