Film/TV
0

U New York-u završen 4. bosanskohercegovački filmski festival

Sarajevo-x.com
U subotu veče je završen 4. bh. filmski festival u New York-u (BHFF). Festival čiji je cilj predstavljanje najboljih filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine uključio je ove godine u svoju selekciju i filmove iz drugih zemalja koji obrađuju teme vezane uz BiH te je u dvodnevnom prikazivanju publici prezentovao 12 filmova iz kategorija kratkog, dokumentarnog i igranog filma.

Selekcija od 12 filmova je bila uži izbor od preko 30 primljenih prijava za ovogodišnji festival te je predstavila najbolja filmska ostvarenja iz 2005, 2006 i 2007 godine.

Ova jedinstvena manifestacija privukla je veliku pažnju kako opšte njujorške javnosti i BH dijaspore u New York-u, tako i filmskih radnika, umjetnika i naučnika iz New York-a i okoline.

Kao i prethodnih godina, i ove godine je BHFF prezentirao nagrade za najbolja filmska ostvarenja te dodijelio po "Zlatnu Jabuku", nagradu BHFF-a, najboljem kratkom ili igranom filmu i najboljem dokumentarnom filmu po izboru publike. Pred punom dvoranom u Tribeca kinu u subotu veče Uliks Fehmiu, glumac iz filma "Dobro uštimani mrtvaci", objavio je pobjednike nagrada koje su ove godine uručene u znak sjećanja na Benjamina Filipovića.

U kategoriji nagrade za najbolji kratki ili igrani film nagradu je odnijela "Grbavica" Jasmile Žbanić. Nagradu za najbolji dokumentarni film po izboru publike odnio je film Alena Drljevića, "Karneval".