Film/TV
0

U nedjelju 84. dodjela Oscara

FENA
Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa u nedjelju bi brojnim nagradama koje je osvojio otkako je prošle godine premijerno prikazan u Cannesu, mogao dodati i Oscara za najbolji film na 84. dodjeli nagrade Američke filmske akademije.

Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, dosad je već osvojio nagradu za najboljega glumca na festivalu u Cannesu, Zlatne globuse za najbolji glazbeni film ili komediju, za originalni scenariji i najboljega glumca te sedam nagrada BAFTA-e, među kojima su i one za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glumca, dok je za Oscara nominiran u deset kategorija.

Uz nominaciju za najbolji film, "Umjetnik" je nominiran i u kategorijama za najboljeg redatelja, glumca, sporednu glumicu, originalni scenarij, originalnu glazbu, scenografiju, fotografiju, kostime i montažu.

Jednu nominaciju više od "Umjetnika", ukupno njih jedanaest, ima film Martina Scorsesea "Hugo", koji francuskom filmu konkurira u kategorijama najboljeg filma, redatelja, originalne glazbe, scenografije, fotografije, kostima i montaže, a nominiran je i za najbolji adaptirani scenarij, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Uz "Umjetnika" i "Huga" za najbolji film nominirani su i "Igra pobjednika", "Put rata", "Nasljednici", "Tajni život kućnih pomoćnica", "Ponoć u Parizu", "Drvo života" te "Jako glasno i nevjerojatno blizu".

Oscar za najbolju mušku glavnu ulogu mogao bi pripasti Jeanu Dujardinu ("Umjetnik"), Georgeu Clooneyu ("Nasljednici"), Bradu Pittu ("Igra pobjednika"), Garyju Oldmanu ("Dečko, dama, kralj, špijun") ili Demianu Bichiru ("A Better Life").

Najviše izgleda za zlatni kipić u ženskoj konkurenciji vjerojatno ima Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady".

Uz glumicu koja je u svojoj karijeri čak 17 puta bila nominirana za Oscara, od čega 14 puta za glavnu ulogu, nominacije su osvojile Glenn Close ("Albert Nobbs"), Viola Davis ("Tajni život kućnih pomoćnica"), Rooney Mara ("Muškarci koji mrze žene") i Michelle Williams ("Sedam dana s Marilyn").

Među kandidatima za nagrade u kategorijama sporednih glumaca ove su godine Kenneth Branagh, Jonah Hill, Nick Nolte, Christopher Plummer i Max Von Sydow, dok su za sporedne glumice nominirane Berenice Bejo, Melissa McCarthy, Janet McTeer i dvije glumice iz filma "Tajni život kućnih pomoćnica" - Jessica Chastain i Octavia Spencer.

Za najboljeg redatelja, uz Michela Hazanaviciusa i Martina Scorsesea, nominirani su Alexander Payne za "Nasljednike", Woody Allen za "Ponoć u Parizu" i Terrence Malick za "Drvo života".

U kategoriji najboljeg stranog filma natječu se belgijski "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "U tami", kanadski "Monsieur Lazhar" i iranski "Nader i Simin se rastaju", koji je nominiran i u kategoriji originalnog scenarija.

U kategoriji dugometražnog animiranog filma nominirani su "Une vie de chat", "Chico&Rita", "Kung Fu Panda 2", "Mačak u čizmama" i "Rango".

Slavne omotnice s imenima dobitnika ovogodišnjih Oscara otvarat će, među ostalima, Ben Stiller, Bradley Cooper, Penelope Cruz, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Tom Cruise, Tom Hanks, Jennifer Lopez, Christian Bale, Colin Firth i Natalie Portman a cijelu će svečanost voditi Billy Cristal.