Film Tomislava Žaje
0

U Meeting Pointu prikazan dokumentarac "Susjedi", pobjednički film 15. ZagrebDoxa

FENA
Dokumentarni film "Susjedi" hrvatskog autora Tomislava Žaje, fokusiran na priču o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju institucije nakon višegodišnjeg boravka u izolaciji i pokušavaju obnoviti raspadnute živote, prikazan je u danas u sarajevskom kinu Meeting Point.

Ovaj promatrački dokumentarac je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDox film festivalu na kojem je osvojio nagradu publike.

Autor filma Tomislav Žaja istakao je da se film bavi osobama s intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama koje su bile izolirane od društva u gradu Osijeku (Hrvatska) te njihovom povratku u društvo o kojem jako malo znaju.

Proces je pokrenuo socijalni radnik, direktor institucije za osobe sa psihičkim poteškoćama u Osijeku, koji je odlučio zatvoriti tu instituciju i reintegrirati bivše stanare u društvo.

Žaja ističe da direktor ove institucije kao socijalni radnik nije više mogao podnijeti da se ništa ne događa s ovim ljudima.

Tako je, nakon što je Hrvatska ratificirala UN konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja je obavezujuća, iskoristio priliku da ih uključi u zajednicu.

Foto: FENA
Foto: FENA

Tomislav Žaja navodi da je cilj filma podizanje svijesti javnosti o pravima osoba sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama da žive u svojim lokalnim zajednicama.

Korisnica usluga Udruženja građana za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju "Zajedno" Svjetlana Opačić naglašava da je s njenog aspekta, kao korisnice usluga u mentalnom zdravlju, dokumentarni film "Susjedi" napravljen na zdravim temeljima.

"Autor korisnike usluga u mentalnom zdravlju i osobe sa psihosocijalnim teškoćama nije stavio u ulogu žrtve, nije pokazao njihovu bol, patnju i bolest već je pokazao onaj zdravi dio, sačuvane kapacitete osoba s metalnim poremećajima, što nama kao korisnicima puno znači", rekla je Opačić dodavši da se reditelj potrudio pokazati dostojanstvo tih ljudi, da su vrijedni kao svi drugi te da se trebaju uključivati u društvo.

Ocijenila je da socijalna inkluzija nije samo neki dekret, kruti pravni akt, nego puno više od toga. Socijalna inkluzija, smatra Opačić, je i povjerenje i empatija kompletnog društva i iste startne pozicije za sve, te istakla značaj pomoći koju pružaju korisnička udruženja.

Direktor Saveza "Sumero" Haris Haverić istakao je da ova organizacija koja se bavi pravima osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u svom radu ima i program povratka osoba iz institucija u lokalne zajednice.

On je podvukao da postoje pozitivni primjeri i pomaci u životima ovih osoba u lokalnim zajednicama te naglasio da je ovo tema kojom treba da se bavi i postavi kao jedno od prioriteta i država BiH, s fokusom na podizanje svijesti javnosti o toj populaciji.