Film/TV
0

U Ljubljani premijerno prikazan film "Tunel nade"

FENA
U Ljubljani je premijerno prikazan dokumentarno-igrani film ''Tunel nade'', reditelja i scenariste Matjaža Fistraveca, rađenog u produkciji Studija ALP iz Maribora i koproducenata filma RTVFBiH, TV Slovenije i KBM Infond.

Ovaj film govori o vojnom, političkom i civilnom značaju sarajevskog ratnog tunela za odbranu i preživljavanje glavnog grada BiH u ratnom periodu. Sniman je na izvornim lokacijama od maja do juna prošle godine uz učešće protagonista gradnje tunela.

Na promociji filma u ljubljanskom jazz clubu ''Gajo'', pored predstavnika producenata i koproducenata filma, prisustvovali su i kandidat za premijera Vlade FBiH Nedžad Branković, protagonist, projektant i glavni inžinjer ratnog tunela, te Nedžad Bubica, također, jedan od glavnih inžinjera izgradnje tunela.

Autorski tim filma, pored reditelja i scenariste Matjaža Fistraveca, čine i Valentin Perko, direktor fotografije, Matjaž Janković, montažer, Osman Arslanagić, scenograf i Amela Vilić, kostimograf.

Prisustvo brojnih slovenskih medija i ambasadora BiH, Austrije, Mađarske i Belgije govore o velikom interesovanju koju je izazvala premijera filma ''Tunel nade''.

Televizija Slovenije emitirat će premijerno film "Tunel nade" 20. februara, a Federalna televizija 6. aprila.