Film/TV
0

U Kriterionu projekcije filmova Film mobitelom i Ovjerena kopija

FENA
U art kinu Kriterion sutra počinju projekcije filmova Film mobitelom i Ovjerena kopija, koji su na programu od 3. do 9. novembra.

Režiju i scenario filma Film mobitelom potpisuje jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih scenarista i režisera Nedžad Begović, čiji je prvi dugometražni film Sasvim lično bio 2006. godine kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar.

Dokumentarni film Film mobitelom je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu 2011. godine, gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

Nakon toga prikazan je studentima prestižnog koledža Cambridge na radionici.

Ovaj film je u potpunosti snimljen mobitelom, pri čemu režiser istražuje karakteristike ograničenosti snimanja mobilnim telefonom, te iz njih crpi kreativna rješenja.

Film Ovjerena kopija je dobitnik nagrade za najbolju glumicu (Juliette Binoche) na filmskom festivalu u Kanu 2010. godine, gdje je i premijerno prikazan. Film je režirao poznati reditelj Abbas Kiarostami, porijeklom iz Irana.

U filmu gledatelji prate britanskog pisca James Millera (William Schimmel), koji dolazi u Toscanu da promovira svoju novu knjigu Ovjerena kopija. Na promociji upoznaje prodavačicu antikviteta (Juliette Binoche).

Dok raspravljaju o vjerodostojnosti i autentičnosti kopije u umjetnosti, njihov odnos polako postaje kopija. Kopija njenog propalog braka.

Film mobitelom i Ovjerena kopija su na programu u terminu od 19 odnosno 20:20 sati, saopćeno je iz Fondacije Kriterion.