Film/TV
3

U Kriterionu "Martovske ide" Georgea Clooneya

FENA
Nakon projekcija filma "Doktrina šoka" u art kinu Kriterion u četvrtak, 16. augusta bit će organizirana premijera filma "Martovske ide” američkog glumca i režisera Georgea Clooneya.

Film govori o Stephen Meyersu, majstoru svog zanata i pametnom mladiću, koji se upliće u opasnu političku igru. Stephen radi kao glasnogovornik u predsjedničkoj kampanji za guvernera Mikea Morrisa koji se u Ohiu bori za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, saopćeno je iz Kriteriona.

Međutim, kada mu suparnički glasnogovornik ponudi posao u svom timu, Stephen zaboravi o svemu informisati svog šefa, a nova saznanja bi mogla ugroziti Morrisovu političku karijeru.

Film "Martovske ide" je proglašen ciničnom pričom s odličnim kastingom i suptilnom režijom. Mnogi kritičari su pronašli paralele s pravim političarima, no priča o Martovskim idama je svevremenska priča o svijetu politike u kojem nema prijatelja i ideala, već samo potencijalnih saveznika koji će te prije ili kasnije izdati.

Ovo će ostvarenje biti na repertoaru art kina Kriterion od 16. do 22. augusta u terminu od 20.20 sati.

Cijena ulaznice iznosi pet KM, dok studenti ulaznicu mogu kupiti po cijeni od četiri KM.

Na repertoaru ovog kina od 16. do 22. augusta bit će i dokumentarni film "Doktrina šoka" prema kultnoj knjizi autorice Naomi Klein.

Dokumentarac razotkriva kako današnji kapitalizam djeluje na cijele nacije i njihovo osiromašenje. U knjizi "Doktrina šoka" Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sistem u kojem se uz pomoć privatizacije i ograničavanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.