Besplatan ulaz
0

U kinu Meeting point u četvrtak specijalna projekcija filma "Šavovi"

L. K.
U četvrtak, 14. novembra u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će održana specijalna projekcija filma “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića, po scenariju Elme Tataragić.

Nakon projekcije filma bit će održan razgovor filma sa scenaristicom Tataragić, a ulaz na projekciju je besplatan.

Film “Šavovi” je inspirisan istinitim događajem o krađi novorođenčadi u Srbiji devedesetih. Osvojio niz nagrada na međunarodnim festivalima, a Mreža europskih kina Europa Cinemas proglasila je “Šavove” najboljim filmom u ovogodišnjoj Panorama sekciji festivala u Berlinu.

O filmu: kada krojačica Ana na kuhinjski sto spusti tortu, njena kćerka, adolescentica Ivana, samo odmahne glavom i okrene joj leđa. Anin muž Jovan također traži od nje da prestane s tim. Naime, Ana pravljenjem torte obilježava rođendan svoga sina koji je, prema tvrdnjama bolničkog osoblja, umro odmah po rođenju. Da je živ, napunio bi dvadeset godina. Anina sudbina slična je sudbini mnogih žena u Srbiji koje vjeruju da su im novorođenčad ukradena kako bi bila prodana željnim usvojiteljima na ilegalnom tržištu djece. Ana nailazi na novi trag koji joj budi nadu.

Uloge u filmu ostvarili su Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić.

Film ostaje na repertoaru kina Meeting Point 15., 16., 17. i 20. novembra u 20 sati.

Specijalna projekcija filma “Šavovi” 14. novembra u kinu Meeting Point uz besplatan ulaz za posjetitelje održava se u organizaciji Obala Art Centra, producentske kuće SCCA/pro.ba i kina Meeting Point.