Besplatan ulaz
0

U Kinoteci BiH počinje Sedmica slovenskog filma

FENA
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Kinoteka BiH (Foto: Sonar.ba)
Projekcijom dokumentarnog filma "Darfur, rat za vodu" u Kinoteci BiH večeras počinje "Sedmica slovenskog filma". Publika će imati priliku da pogleda program koji daje presjek savremene slovenske kinematografije.

Filmove će birati renomirana slovenska režiserka Maja Weiss. Osim nje gosti će biti režiser Tomo Križnar te humanitarni aktivist iz Darfura Sulejman Jamous.

"Filmovi govore o Sloveniji, 101 portretu ljudi kroz žanrove dokumentarnog i igranog filma. Bit će dosta filmova u produkciji s Bella filmom, koja je nezavisna filmska kuća nastala 1998. Poslije pet dana filmova dobit će se slika o Sloveniji", kazala je režiserka Maja Weiss.

Režiser Tomo Križnar sedam godina je išao na put oko svijeta. Pošto nije pomogao Bosni tokom ratnih dešavanja odlučio je da pruži pomoć Darfuru. Tamo pronalazi humanitarnog aktivistu Sulejmana Jamousa s kojim počinje saradnju.

"Moj interes da pomognem ljudima je zbog krivde jer nisam pomogao Bosni, nisam uzeo izbjeglice. Išao sam u Darfur kao izaslanik predsjednika Janeza Drnovšeka da pronađem pobunjenike i našao humanitarnog koordinatora Sulejmana Jamousa koji odgovara za 2,5 miliona žena i djece. Sarađujemo da bismo osvijestili zapadni svijet da je Darfur kao Tibet", rekao je on.

"Darfur, rat za vodu" je dokumentarni film o misiji koju je Tomo Križnar, aktivist i tadašnji diplomatski predstavnik slovenskog predsjednika Drnovšeka poduzeo u Darfuru gdje se odvija jedna od najvećih ljudskih katastrofa.

Ostali filmovi ovog projekta su: "Angela Vode, skrivena sjećanja", "Staklarski blues", "Čovječija ribica", "Krađa kukuruza", Veče slovenskog kratkog filma u produkciji AGRFT (Ljubljanska akademija za pozorište, radio, film i televiziju).

Nakon Sarajeva filmovi će biti prikazani u Mostaru, Tuzli, Bihaću, Gračanici.

Projekcije filmova bit će svaki dan u 19.30 sati, a ulaz je besplatan.