U znak sjećanja
0

U Kinoteci BiH će se prikazivati ciklus filmova u kojima je glumio Mirsad Tuka

FENA
U Kinoteci BiH u Sarajevu će od ponedjeljka, 14. augusta do petka, 18. augusta, biti prikazani filmovi u kojima je igrao glumac Mirsad Tuka.
Tako je za ponedjeljak planirana projekcija filma "Praznik u Sarajevu" reditelja Benjamina Filipovića. "Remake" Dine Mustafića bit će prikazan u utorak, 15. augusta, a u srijedu će biti projekcija filma "Nafaka" Jasmina Durakovića.

"Cirkus Columbia" Danisa Tanovića bit će prikazan u četvrtak, 17. augusta, a u petak, 18. augusta film "Ostavljeni" reditelja Adisa Bakrača.

Tuka preminuo je 11. jula 2023. u 59. godini nakon duge i teške bolesti. Od 1996. bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih se izdvajaju predstave "Hasanaginica" Nijaza Alispahića, "Žaba" Elmira Jukića, "Sjećaš li se Dolly Bell?" Kokana Mladenovića, "Tri sestre" Pjera Žalice, "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića, "To" Alije Isakovića, "Poljska konjica" Marka Vešovića itd.

Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: "Praznik u Sarajevu", "Nafaka", "Sve džaba", "Remake", "Ostavljeni", "Warriors", "Cirkus Kolumbija", "Underground", "Sabina K.", "Vojna akademija", "Lud, zbunjen, normalan" i drugi.