AJB DOC Festival
870

U ispunjenom BKC-u premijerno prikazan film "Svako ima svoj Everest" Tomislava Cvitanušića

N. O.
Tomislav Cvitanušić i ekipa AJB DOC Festivala
Večeras je u sarajevskom BKC-u premijerno prikazan film "Svako ima svoj Everest" koji prati priču o usponu bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest i ostvarenju sna. Zbog velikog interesovanja film će biti prikazan i sutra (nedjelja) u 20:30 u Cineplexuu.
Danima prije premijere tražila se karta više, a sala BKC-a bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

"San svakog alpiniste je da se popne na najvišu planinu na svijetu, krov svijeta Mount Everest. Da bismo to uradili, moramo biti 'dobri učenici'. Ako ste iz Sarajeva, logično je da se popnete prvo na vrh Trebevića. Nakon penjanja na najviše vrhove Evrope, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike logičan je bio pokušaj uspona na Mount Everest", navodi se u sinopsisu.

Film prati uspon Cvitanušića na Mount Everest, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Osjećam se prije svega ponosno jer je ovo film koji komunicira univerzalne vrijednosti. Dakle, nije riječ o običnom filmu koji govori o penjanju na visoku planinu nego o filmu koji ima duboke poruke i ljudi koji, osim mene, govore u tom filmu zaista imaju šta reći o životu i penjanju na planine, ali i dostizanju najviših ciljeva", kaže Cvitanušić.

U ranijem razgovoru za Klix.ba govorio o porukama koje film nosi te nagovijestio da to otkriva sam naziv.

"Na šestom izdanju AJB DOC-a bit će prikazan film koji nosi naziv 'Svako ima svoj Everest', na engleskom nosi naziv 'The Deepest Summit', a to zapravo ocrtava duh filma i ono o čemu smo pričali. Taj film je najmanje o 'običnom' penjanju na Everest. Filmom smo htjeli da iskomuniciramo vrijednosti koje su se malo izgubile, a do kojih dolazimo u prirodi. Naime, film je o fenomenu dosezanja ne samo vrhova planina, nego i u životu. U filmu govore moje kolege, prijatelji i učitelji koji dijele istu strast prema planinama", kazao je Cvitanušić.

Napomenuo je da je poenta filma da Everest nije samo planina: "Nekome je Everest rođenje djeteta, diploma na fakultetu, popeti sa na Trebević, ozdraviti. Everest je težnja nečem uzvišenom, posvećivanje humanitarnom radu. Film je prepun poruka koje su se izgubile u svakodnevnom životu 21. stoljeća, a na planini sve ide sporo".

U filmu govore Tomini učitelji koje on naziva pravim mudracima - Hamo Šišić, Dragan Aćimović, Muhamed Gafić i Edin Durmo te je upravo jedna od poruka da ne smijemo zaboraviti svoje učitelje.

"Moram naglasiti da je Midhat Mujkić izuzetno zaslužan zbog smjera u kojem je film otišao. Kada sam vidio obrise tog filma i kada mi je postalo jasno kakve će poruke poslati, moram priznati da sam se nadao, pa čak i očekivao da bi mogao biti vrlo toplo primljen od publike, ne samo u Sarajevu nego i šire";, iskren je Cvitanušić.

Cvitanušić je 17. maja 2023. godine osvojio Mount Everest, a film koji je zabilježio njegov put do vrha autorski potpisuju Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić, a donosi priču o fenomenu dosezanja vrhova - od Trebevića do Everesta.

Kompletan program AJB DOC Film Festivala možete pogledati na web stranici. Ulaznice po cijeni od pet KM možete nabaviti u Cineplexxu. Tokom vikenda radno vrijeme box officea bit će od 11 do 22 sata.