Priča o "Mladosti"
6

U Cinema Cityju prikazan dokumentarni film "Bosanski Hoffenheim"

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskom kinu Cinema City u ponedjeljak je održana premijera dokumentarnog filma "Bosanski Hoffenheim" autora Jasenka Korjenića.

Riječ je o djelu posvećenom debitantu u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine iz 2015. godine, ekipi Mladosti iz Doboja kod Kaknja koja nosi nadimak "bosanski Hoffenheim". Klub je dobio krila uz podršku privatnog sektora i kroz pet godina promijenio svoj imidž.

"Kao autor filma uključio sam se aktivno kada je Mladost igrala posljednju sezonu u Prvoj ligi FBiH i vidio sam da klub ima ozbiljne namjere, stvarala se ozbiljna atmosfera, kako u medijima, tako i na tribinama. Onda sam došao na ideju da napravim bilo kakav film o tom mjestu, ali ovo u vezi s klubom je bilo neminovno", pojašnjava Korjenić.

Puna sala Cinema Cityja svjedočila je o interesu za priču o malom uspješnom bosanskohercegovačkom klubu. Slijedi premijera u Kaknju, a filmska traka se potom seli u Beograd.

Realizaciju filma je finansirala televizija Al Jazeera i lokalne kompanije, a sniman je dvije godine u Doboju, Kaknju i Grčkoj.

Pored Korjenića, film su realizovali snimatelji Amel Đikoli, Almir Đikoli, Berin Idrizovski i Edin Hadžihasić, tonski snimatelj Adis Baždarević, asistent Miklos Barna, kompozitor Dado Džihan, producent Sead Kreševljaković i grafički dizajner Adnan Puzić.