Animirani film
0

U četvrtak počinje festival "Banjaluka 2009"

SRNA
Foto: Banjalukanima.org
Foto: Banjalukanima.org
Međunarodni festival animiranog filma pod nazivom "Banjaluka 2009" sutra će biti otvoren retrospektivom filmova Mihaila Aldašina, jednog od najpoznatijih ruskih animatora.

Gledaoci će u okviru retrospektive multipleksu "Palas" imati priliku da pogledaju filmove za koje je Aldašin, koji je član žirija Festivla, osvojio brojna priznanja u Evropi i svijetu.

Na Drugom međunarodnom festivalu animiranog filma biće prikazano više od 200 animiranih filmova, od kojih će se 38 takmičiti za glavne  nagrade festivala, i to nagradu za najbolji film u iznosu od 3.000 eura i učešće u žiriju sljedećeg festivala, te nagradu žirija za kreativnost i umjetnički izraz u novčanom iznosu od 1.000 eura.

Festival, koji traje  do 27. oktobra, osim u Banjaluci,  biće održavan   i  u   Sarajevu, Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Na repertoaru ove manifestacije naći će se i retrospektiva ruske animacije, kao i neki od najboljih animiranih filmova za djecu. 

Festival će ponuditi i širok izbor dugometražnih animiranih filmova, a tu su i programi kineske i francuske animacije, kao i animirani filmovi nastali u produkciji "Zagreb filma". 

Organizator festivala je banjalučka  Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Feniks art",  a pokrovitelji su Savjet ministara BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.
Otvaranje je zakazano za   sutra u 21.00 sat, u Velikoj sali multipleksa  "Palas".