Film/TV
0

U četvrtak otvaranje 55. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu

NINA
Mnoge međunarodne zvijezde, poput Amerikanaca Keanu Reevesa i Glenn Close ili Francuza Gérarda Depardieua i Catherine Deneuve, prošetat će sutra crvenim tepihom na otvaranju 55. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zvanog Berlinale.

Ove godine će se na Berlinalu 21 film boriti u službenoj konkurenciji za glavnu nagradu, "Zlatnog medveda".

Na Berlinalu će od 10. do 20. februara, inače, biti viđeno ukupno 350 filmova u okviru šest sekcija koje, osim takmičarskog dijela, podrazumijevaju i manifestacije nazvane Panorama, Međunarodni forum novog filma, Filmovi za djecu, Perspektiva njemačkog filma i Retrospektiva.

"Bit će svega - od nogometa i seksa do politike", izjavio je, šaleći se, direktor Berlinala Diether Kozlik, želeći skrenuti pažnju na tematsku raznolikost festivala.

Veliki broj dugometražnih filmova bavi se seksom, kao što je to slučaj dokumentarnog filma o reakcijama na film "Duboko grlo" iz 1972. koji se smatra prvim pravim komercijalnim pornografskim filmom.

Tu je i film "Kinsey" Billa Condona, njemačko-američka koprodukcija o slavnom američkom seksologu Alfredu Kinseyu, koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Što se politike, pak, tiče, akcent će biti stavljen na Afriku s filmom Terryja Georgea iz Sjeverne Irske, "Hotel Ruanda". Film je inspirisan pričom jednog hotelijera iz Kigalija koji je spasio na stotine pripadnika plemena Tutsi u genocidu koji se 1994. dogodio u Ruandi.