Film o Marku Zuckerbergu
1

"U Bosni nemaju ceste, ali imaju Facebook"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Filmska publika posljednjih dana neprestano priča o filmu "Društvena mreža", koji govori o Marku Zuckerbergu, osnivaču Facebooka, a sigurno je da posljednje ostvarenje režisera Davida Finchera neće naići na odobravanje fanova u našoj zemlji, koja se u dijelu filma spominje u izuzetno negativnom kontekstu.

Naime, tokom scene u kojoj razgovaraju Zuckerberg (glumi ga Jesse Eisenberg) i njegov advokat Marylin Delpy, (glumica Rashida Jones), dotiču se i BiH.

Mark tokom razgovora gleda u računar, a Marylin ga pita šta radi. "Provjeravam stanje u Bosni", rekao je Mark, na što mu je Delpy rekla "da tamo nemaju ceste, ali imaju Facebook".

Ovo nije prvi, ali vjerovatno ni posljednji put da se naša zemlja u holivudskim ostvarenjima pominje u negativnom kontekstu, a najčešće vezano za period agresije na BiH.

I u posljednjem akcijskom spektaklu Sylvestera Stallonea "Plaćenici", Mickey Rourke u jednoj od scena govori o svojim ratnim pohodima u BiH, u kojoj je ubijao "bad Serbs" i pio šljivovicu.

Film "Društvena mreža" govori o nastanku Facebooka, o njegovom osnivaču i svemu što se dogodilo prije i poslije toga. Režiju potpisuje David Fincher, prema scenariju Aarona Sorkina, a jedan od producenata je i Kevin Spacey.

Zuckerberg navodno nije zadovoljan filmom, koji ga prikazuje vrlo negativno, pa ga je odlučio potpuno ignorisati.

Zanimljivo je da je Zuckerberg imao želju da tokom njegovog života niko ne snimi film o njemu. Želja mu se (nažalost) nije ostvarila.