Film/TV
0

U aprilu početak kraja "Momaka s Madisona"

FENA
TV kuća AMC objavila je da sedma, ujedno i posljednja sezona serije "Momci s Madisona" (Mad Men) počinje s emitiranjem 13. aprila, dok će se gledatelji za premijeru serije "Better Call Saul" kao izvedenice (spin-off) popularne serije "Na putu prema dolje" (Breaking Bad), trebati strpiti do novembra.

Posljednja sezona serije "Momci s Madisona" imat će 14 epizoda te će biti podijeljena na dva dijela po sedam nastavaka koji će se emitirati tokom ove i sljedeće godine. Prvi dio sedme sezone emitirat će se pod nazivom "Početak" (The Beginning), a drugi dio pod nazivom "Kraj ere" (The End of an Era).

Kreator i izvršni producent serije Matthew Weiner istaknuo je, kada je 'cijepanje' serije najavljeno u septembru prošle godine, da namjeravaju iskoristiti tu priliku da bi imali razrađeniju priču, koja će duže ostati utisnuta u mislima gledatelja.

Premijeru serije "Better Call Saul" kao izvedenice (spin-off) popularne serije "Na putu prema dolje" AMC je okvirno smjestio u novembar, a tačan datum će objaviti kasnije, prenosi na internetskim stranicama časopis Rolling Stone.

Radnja nove jednosatne serije vrti se oko ljigavog odvjetnika Saula Goodmana (Bob Odenkirk) prije nego što se s Walterom Whiteom (kojeg u "Na putu prema dolje" tumači Bryan Cranston) upleo u kriminalne radnje, odnosno prije njegove transformacije u zastrašujućeg, egocentričnog narko bossa.

Saul Goodman u seriji "Na putu prema dole" bio je poznat po tome što je zaobilazio sve zakone i bio upućen u sve poslove Jesseja Pinkmana (Aaron Paul) i Waltera, pomagao im u pranju novca, pronalasku novih partnera i izvlačenju iz policije.

"Radit će se o svijetu Saula Goodmana, a ne o svijetu Waltera Whitea, stoga će osjećaj biti drugačiji uprkos preklapanjima koje postoje između serija", izjavio je nedavno njen tvorac Vince Gilligan. Istaknuo je da bi u novu seriju rado uključio glumce Aarona Paula i Jonathana Banksa. "No, serija će morati uspjeti kao samostalna. Ako ne uspije, neće zadovoljiti, a upravo je to ključ svega. Želimo publiku učiniti zadovoljnom", naglasio je Gilligan.

Aaron Paul je u seriji "Na putu prema dole" glumio Jesseja Pinkmana, tridesetogodšnjeg sitnog dilera i narkomana promjenjiva raspoloženja, bivšeg Walterovog učenika koji počinje proizvoditi meth sa Walterom, te mu postaje desna ruka.

Jonathan Banks pak, utjelovio je lik Mikea Ehrmantrauta, bivšeg policajca koji obavlja "prljave poslove" za mafijaša i člana kartela Gustava "Gusa" Frina, vlasnika lanca brze hrane koji mu služi kao paravan za najvećeg proizvođača metha u cijelom SAD-u.

Serija "Na putu prema dole" ostvarila je veliki uspjeh, a to dokazuje i činjenica da je posljednju emisiju pete sezone, finale serije, gledalo 10,58 miliona gledatelja širom svijeta. Serija je od početka emitovanja dosad nominovana za 113 raznih nagrada, a osvojila ih je 45, od čega 10 Emmyja.