{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Americi oštra debata o nasilju i scenama torture u TV seriji "24"

S
28.3.2007. u 12:21
0
0
U Americi oštra debata o nasilju i scenama torture u TV seriji "24"
0
U Americi oštra debata o nasilju i scenama torture u TV seriji "24"
Kiefer Sutherland je stao u odbranu TV serije u kojoj tumači glavnu ulogu, a koja je na meti kritike zbog promoviranja mučenja kao sredstva za dobivanje informacija.
Ovaj glumac, koji glumi anti-terorističkog agenta Jacka Bauera u ovoj hit TV seriji, odbacio je optužbe kako je serija nasilna, navodeći da ustvari zdravu političku debatu.

"Serija '24' apsloutno ne opravdava mučenja i torture. Mislim da je cijela stvar izvađena iz konteksta. Mi smo zainteresirani da ovo postane debata na javnom nivou. Ustvari to je ono što je fantastično kod ove serije i zabave – ona pokreće teme za razgovor u društvu", izjavio je Sutherland. "Mi smo TV šou i koristimo određene scene mučenja da bi dodali dramatičnost i povećali tenziju. Ne kažemo da je to svijet koji treba da bude i mi ga osuđujemo".

Epizoda u kojoj Jack pokušava udaviti vlastitog brata i u kojoj je prikazan terorista kojem su nanesene ozlijede bušilicom, osuđena je od zvaničnika američke armije zbog ohrabrivanja mladih vojnika na takvo ponašanje i kopiranje agenta Bauera.

Brigadni general Patrick Finnegan, direktor američke vojne akademije West Point, pozvao je TV producente da prikažu šta je realnost mučenja. "Djeca će to vidjeti i reći 'Ako je mučenje loša stvar, zašto ga prikazuju u seriji 24?'", izjavio je Finnegan.

Dok su se producenti serije "24" složili da smanje buduće pojavljivanje scena mučenja, Kiefer insistira da je nasilje "realnost". "Postoji realnost u ovoj TV seriji. Terorizam je realnost i to je bio od kada je svijet postao. Ovo je balansirana TV serija – za svakog teroristu negdje postoji i jedan borac za slobodu", izjavio je Sutherland.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: