Glumila u mjuziklima
28

U 102. godini umrla Marge Champion, model za lik Disneyeve Snjeguljice

E. Sk.
Champion: Umrla u Los Angelesu
Champion: Umrla u Los Angelesu
Marge Champion, američka glumica, koreografkinja i plesačica koja je poslužila kao model za animirani lik Snjeguljice u prvom animiranom filmu na svijetu, Disneyevoj "Snjeguljici i sedam patuljaka" umrla je u 102. godini.

Champion je bila poznata i po tome što je pedesetih godina prošlog stoljeća, zajedno sa suprugom i plesnim partnerom Gowerom Championom, glumila u brojnim mjuziklima.

Umrla je u Los Angelesu, potvrdio je za Hollywood Reporter instruktor plesa Pierre Dulaine. Rođena je 1919. u Hollywoodu kao Marjorie Celeste Belcher. Njen otac Ernest Belcher bio je učitelj plesa i baleta i prijatelj s Waltom Disneyem.

Kada je Disneyev animacijski tim radio na "Snjeguljici i sedam patuljaka", tada 14-godišnja Marge je izabrana među 200 kandidatkinja te im je poslužila kao model za animirani lik. Tokom dvije godine Marge je sarađivala s Disneyem jednom ili dva puta mjesečno, za što je dobivala honorar od 10 dolara.

Prvi Disneyev dugometražni animirani film premijerno je u kinima prikazan 1937. i odmah je postigao veliki uspjeh. Marge Champion je poslužila i kao model za vilu u animiranom filmu "Pinocchio" te kao model za pokrete lika Hyacinth Hippo u trećem dugometražnom animiranom filmu iz Disneyevog studija "Fantazija".

Champion je 1975. godine osvojila nagradu Emmy za koreografiju TV filma "Queen of the Stardust Ballroom".