Film/TV
46

TV1 slavi pet godina rada: Publika nam je i motiv i nagrada

TV1 danas obilježava petu godišnjicu uspješnog rada na medijskoj sceni BiH.
Televizija koja je pokretanjem 2010. godine donijela veliko osvježenje na malim ekranima širom zemlje, bazirajući se na news konceptu i programu orijentisanom na dokumentarce, sport i domaću produkciju, u proteklom periodu stekla je vjernu publiku koja je rado gleda. Najpoznatija novinarska imena, iskusni urednici i najpopularnija TV lica, uz kvalitetan tehnički kadar i danas čine tim TV1, kojem su se u međuvremenu pridružile i nove, mlađe kolege.

Sanjin Bećiragić, koji je na poziciji direktora programa pet godina, ističe kako je ponosan na postignute rezultate, ali i kako proteklo iskustvo svjedoči mnogo izazova.

"Sve je bilo izazov. TV1 je televizija koja se rodila 2010. godine. Porođajne muke su bile velike. Trebalo je propuzati, podizati informativni program. Vrlo brzo smo i prohodali i uporedo pored informative, izvrsnog Dnevnika TV1, podizali i ostale programe na televiziji. Dizali smo domaće formate, uskladili interese gledalaca i potrebe tržišta za dokumentarnim, zabavnim, filmskim i serijskim sadržajima, ne dozvoljavajući pri tom da padnemo pod okrilje šunda, lake zabave, manipulacije i senzacionalizma. Nakon što smo čvrsto stali na noge, trebalo je i potrčati, zadržati sve programe profesionalnim i učiniti ih što zanimljivijim i svrsishodnijim publici. I trčimo još uvijek. Publika je i motiv i nagrada našeg rada", rezimira Bećiragić.

TV1 je u proteklih pet godina prenosila utakmice Španske lige, bila ponosni vlasnik prava na prenos utrka Formule 1, realizirala zahtjevne višesatne prenose Općih i Općinskih Izbora i specijalne emisije, direktne prenose brojnih sportskih i kulturnih manifestacija, poput Skokova sa Starog mosta i sa Vodopada u Jajcu, emisija sa SFF-a, kreirala muzičko takmičenje posvećeno izvornoj tradicionalnoj pjesmi sevdalinici Prvi glas sevdaha. Podržala je i brojne humanitarne akcije i društveno odgovorne projekte. Za svoj trud i profesionalan rad često je i nagrađivana, a neka od priznanja dodijeljena su joj i u okviru izbora Najmenadžera godine, internacionalnog priznanja Stvaratelji za stoljeća i brojnih drugih.

Sanjin Bećiragić
Sanjin Bećiragić

U protekloj TV sezoni bilo je čak deset emisija domaće produkcije u sedmičnom emitovanju, što uz dnevni Informtivno-politički program zaista predstavlja veliko produkcijsko bogatstvo. Tu su i specijalne emisije rađene u koprodukciji, a planovi za jesen i novu sezonu najavljuju širenje.

"Trenutno radimo na novom vizuelnom identitetu. Kao tim godišnjicu ćemo obilježiti i novim TV džinglovima kreiranim pod motom 'Slavimo 5'. Svakako planiramo i vizuelna osvježenja postojećih emisija koje startaju u šemi od 1. septembra, ali i uvođenje nove emisije zabavnog programa, što nam je poseban izazov kojem se radujemo", zaključuje Bećiragić.