Film/TV
134

TV1: Proglašene "Nade sevdaha"

Klix.ba
TV1 je, u okviru projekta Prvi glas sevdaha, upriličila i specijalno takmičenje za djecu iz cijele BiH - "Nade sevdaha" , koje je svoje finale zabilježilo u subotu.

Gledatelji su mogli uživati u sjajnim interpretacijama sevdalinki koje su priredila djeca od 7 do 14 godina, a ocjenjivao petočlani stručni žiri: Hasiba Agić, Damir Galijašević, Izeta Milišić, Avdo Lemeš i Bahrija Hadžialić.

"Ova djeca su jednostavno briljirala. Ja sam oduševljena. Pjevali su tako dobro da bi im i mnogi profesionalci pozavidjeli. Među njima zasigurno ima budućih sjajnih pjevača", poručila je Hasiba Agić, predsjednica žirija.

Od ukupno 16 kandidata, osam ih je proglašeno Nadama i to četvero u dobi od 7-10 godina i četvero u dobi od 11-14 godina. Iako vrlo jaka konkurencija pred žiri je postavila izuzetno zahtjevan zadatak finalne selekcije, titulu Nada sevdaha osvojili su: Nejra Brka iz Tešnja, Lamija Mehinović iz Doboja, Adna Obuća iz Goražda, Adna Smailbegović iz Tešnja, Emina Hrustić iz Viteza, Nermin Handžić iz Tešnja, Meris Karamustafić iz Sarajeva i Džejla Ramović iz Goražda.

"Na audicijama koje smo na početku projekta održali u 10 bh. gradova prijavilo se iznenađujeće mnogo dječaka i djevojčica koji su sa velikim žarom i ambicijom došli pokazati kako pjevaju sevdah. Osjećali smo veliku moralnu i kulturološku obavezu da toj djeci damo priliku da se takmiče i dobiju vjetar u leđa dok su mladi, kako bi kroz odrastanje još više zavoljeli sevdah i sutra bili reprezentativni nasljednici velikih imena sevdaha. Posebno nam je drago, da su, unatoč nevolji koja nas je zadesila, djeca u pratnji roditelja doputovala u Sarajevo i učestvovala u ovom projektu, iako mnogi dolaze iz poplavama ugroženih područja, što govori o sveprisutnom pobjedničkom duhu", izjavio je autor projekta i direktor programa TV1 Sanjin Bećiragić.

Nakon finala za djecu TV1 planira i veliko finale za odrasle takmičare Prvog glasa sevdaha, koje će se održati 8. juna u Domu mladih s počektom u 20 sati. U njemu će se takmičiti 28 finalista, a sav prihod od ulaznica, SMS glasanja i donacija bit će usmjerene za izgradnju kuće porodice Ćosić iz poplavama razorenog Topčić Polja.

Poznata pjevačka imena uveličat će svojim nastupom veliko finale Prvog glasa sevdaha, među kojima su: Hanka Paldum, Eldin Huseinbegović, Nihad Alibegović, Merima Njegomir i drugi.

TV1