Film/TV
265

TV1 dobitnik prestižnog priznanja "Stvaratelji za stoljeća“

TV1 za emisiju Biznis magazin Kapital dobitnik je prestižnog priznanja "Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos promociji poduzetništva u Jugoistočnoj Evropi. Jedinstveno regionalno priznanje ovoj televizijskoj kući bit će uručeno 28. marta na Svečanoj ceremoniji dodjele nagrada i priznanja u Dubrovniku.

Kao jedina nacionalna televizija iz BiH TV1 je prepoznata kao medij koji je izuzetno doprinio promociji značaja poduzetništva za sveukupni ekonomski i društveni razvoj u regiji, a sadržajima u Biznis magazinu Kapital realizirao je svestranu, snažnu, kontinuiranu i efektnu promociju biznisa.

"Veliko zadovoljstvo je biti na listi 63 najboljih u regiji kada je u pitanju biznis. Drago mi je da je naš kvalitet prepoznat i van granica BiH, u regiji, i što ćemo i ovako imati priliku predstaviti se pred uspješnim kompanijama i poduzetnicima u Dubrovniku. Svakako ćemo se i dalje truditi da budemo ekonomski stimulativ i medijska platforma za uspješne projekte“, izjavila je urednica i voditeljica Biznis magazina Kapital na TV1, Ana Buntić.

Osim TV1, mediji u regiji koje je neovisni dvanaestočlani međunarodni Komitet sastavljen od eksperata za ekonomiju, marketing, menadžment i poduzetništvo iz 5 zemalja prepoznao kao ovogodišnje laurate je i HRT, dobitnik Velikog priznanja za doprinos promociji poduzetništva, web-portali Montenegro biznis i Bankar iz Crne Gore te Radio RSG i portal ekapija.ba iz BiH.

Proces koji je podrazumijevao animiranja predlagača, predlaganje kandidata i odlučivanje o laureatima trajao je 20 mjeseci, od 01.06.2013. do 31.01.2015. godine. 186 predlagača iz 9 zemalja predložili su 340 kandidata iz 9 zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švedske. Nakon analiziranih prijedloga i obrazloženja za 76 nominiranih kandidata, Komitet je odabrao 63 najbolja u poduzetništvu i za poduzetništvo u Jugoistočnoj Evropi.

U ovom izboru bit će dodijeljene 4 vrste nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća“: Nagrada za životno djelo u poduzetništu ( 14 lauerata), Priznanje za razvoj ideja, inovacije i investicije (13 laureata), Priznanje za doprinos razvoju poduzetništva u Jugoistočnoj Evropi (23 laureata) i Priznanje za doprinos promociji poduzetništva u Jugoistočnoj Evropi (13 laureata).

Domaćini manifestacije, koja će biti upriličena u hotelima Valamar su akademik prof. dr. Boris Tihi, predsjednik Komiteta za dodjelu nagrada i priznanja, gradonačelnik Dubrovnika i župan Dubrovačko-neretvanske županije. Organizatori, autori i nositelji svih aktivnosti projekta su: Međunarodni ekonomski forum Perspektive Dubrovnik / Sarajevo, Društvo Induco Beograd / Slavonski Brod i Društvo Promo-Global Zagreb.

Svečanosti dodjele nagrada i priznanja prisustvovat će oko 250 uzvanika, među kojima se očekuju i predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović, i predsjednik Vlade RH, ministri za poduzetništvo i privredu, poljoprivredu i turizam zemalja iz kojih su laureati te pripadnici diplomatskog kora.

Paralelno će biti održan i Regionalni summit poduzetnika Jugoistočne Europe 300 Najboljih te Međunarodni panel eksperata pod nazivom Kuda ide svjetska ekonomija – ekonomija budućnosti?!

TV1