Film/TV
0

TV serije koje (ne)ćemo gledati

Sarajevo-x.com
U potrazi za kvalitetnijim programom
U potrazi za kvalitetnijim programom
Dok domaće televizije idu u korak sa latino-američkom produkcijom tele-novela, američka TV produkcija ide naprijed i ne osvrće se. Ako nemate broadband, a uz to živite u Sarajevu, gradu bez drugog programa HRT-a, onda vam nije lako.

Američka produkcija filmova je možda postala dosadna, no kada je o igranim serijama riječ, u samom su vrhu. Dok se na domaćim TV stanicama aktuelne i gledljive serije mogu nabrojati na prste jedne ruke, van BiH je situacija dosta drugačija.

Slijedi lista nekih od trenutno najpopularnijih serija u bližem komšiluku i preko "velike bare".

24 (FOX)

Prve dvije sezone ove popularne serije emitovane su na FTV-u i od tada im se gubi svaki trag. U SAD-u se trenutno prikazuje 6. sezona i još uvijek je veoma popularna. Ukoliko se ne sjećate, riječ je o teroristima, domaćim izdajnicima i svemogućem Jacku Baueru koji po šesti put spašava svijet u samo 24 sata.

[SLIKA]2[/SLIKA]Heroes (NBC)

Heroji su odlična i friška serija. Radnja je nešto kao "prequal" X-Mana samo bez ofirnih kostima. Junaci serije otkrivaju moći i uče se nositi s njima. U Americi se još uvijek prikazuje prva sezona, a po TV kuloarima priča se da će HRT otkupiti seriju čim bude u distribuciji.

Prison Break (FOX)

Kao što iz imena možete prosuditi ovo je zatvorska serija. Popularna je širom svijeta, a u Americi se trenutno privodi kraju druga sezona. Riječ o dvojici braće, dokazivanju nevinosti, zatvoru i pokušaju bijega iz istog.

ER (NBC)

Sjećate se ove serije? Doživjela je svoju 13. sezonu, a još uvijek nije izgubila na popularnosti. Glumci su se mijenjali, ali dinamika je ostajala. Ovo je još jedna od serija koja je misteriozno nestala sa domaćih TV ekrana.

Battlestar Galactica (SciFi)

U Americi nije pri vrhu po gledanosti, ali je globalno jedna od boljih i najpopularnijih SF serija. Trenutno se prikazuje treća sezona, a ako ne živite u Sarajevu i imate kablovsku televiziju možete je gledati na famoznom HRT-u 2. Navodno je Mirsad Kličić najavio početak emitovanja ove serije i na FTV-u, ali od toga još uvijek ni traga ni glasa.

[SLIKA]6[/SLIKA]Grey's Anatomy (ABC)

Korisnici kablovske došli su na svoje. Ovu seriju možete pratiti na Novoj TV svakog ponedjeljka. Riječ je o sladunjavoj priči o stažistima na hirurgiji, vezama i zanimljivim medicinskim slučajevima. Na Novoj ide prva sezona, a u Americi se privodi kraju treća.

Shark (CBS)

James Woods u ulozi advokata Sebastiana Sharka treba li još šta reći. I ovo je nova serija, a koliko će sezona doživjeti zavisi od snalaženja Woodsa u TV ulozi. U seriji glumi i Jeri Ryan, poznatija kao 7 of 9 u ST: Voyager.

House M.D. (FOX)

Hugh Laurie je u ulozi socijalnog i ekscentričnog dijagnostičara dr. Housea. Pamtimo ga kao Georgea iz serije "Crna guja". Ovog puta nije riječ o komediji, nego o dramskoj seriji. Laurie odlično nosi cijelu seriju što je potvrdilo osvajanje Zlatnog globusa. I ovu seriju možete pratiti na drugom programu HRT-a.

Ovo je samo jedan dio serijskog repertoara koji bi bio vrijedan gledanja. Humoristične serije nisu ni spomenute ovaj put. Ima vremena.