Iz moje perspektive
0

TV program pretvoren u reality show

Piše: Kenan Musić (Sarajevo)
Kanal broj jedan, pa dva, onda tri... Dalje ne želim ni tražiti. Zašto? Sve ijedna TV kuća ima barem jednu emisiju tipa 'Veliki brat'. Mislim da je previše da u ovom vremenu nas toliko zamaraju tim emisijama

Prvi takav show je bio zanimljiv ali više nije. Međutim, to očito nikome nije jasno. Razne show emisije koje zaokupljuje najviše vrijeme mladih su u posljednje vijeme baš pljuga, da tako kažem.

Sve će izmisliti, namjestiti, samo da bilo zanimljivo i da bi se za vrijeme ove recesije i koja markica zaradila, no da je barem 'koja'! Upravo emisije, ako se uopšte tako mogu zvati, nameću neke stvari o kojima razmišljamo, onima koji gledaju, da tako cjelog dana razmišljaju šta će biti sa nekim od učesnika, ko će ispasti itd. Mislim da RAK treba da osmisli jedan idealni plan kako bi spriječio nešto slično.

Na TV počinjemo gledati sve stvari osim onih koje bi trebali da gledamo. Regionalne i svjetske TV stanice u BiH su gledanije nego domaće a to nam nikako ne ide u korist. Sigurno se pitate - zašto? Upravo zato što postoji mjera. Raspoređuju program kako bi svi bili zadovoljeni.

Jedna bh. stanica čak ima tri showa tog tipa te još jedan dan u sedmici nam priređuje veče folk muzike, navodno takmičarski show. Žalosno je to što nijedna ta TV stanica nema ništa bolje ponuditi, poput emisija humanitarnog tipa. Malo je čak i onih emisija u kojima se možete takmičiti ali korisititi svoje znanje. Možda je smiješno da neko u 21. stoljeću pored tako 'gledanih' emisija komentariše nešto slično, ali siguran sam da je već jedan dio stanovništva shvatio šta se zapravo dešava, te da će se maniti 'ćorava posla'.

Možda nekad TV stanice, direktori programa te sami urednici shvate da ni 'Farma', ni 'Veliki Brat', ni 'Surviror', koji se u Evropi počeo emitirati prije tri godine, više nisu zanimljivi ali dosadni jesu. Veoma.

Napišite i Vi tekst vama interesantne tematike i pošaljite ga na našu e-mail adresu [email protected]