Tuzla Film Festival
51

Tuzlanski praznik filma okupit će 150 gostiju i donijeti 95 ostvarenja

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Projekcijom filma "Žaba" reditelja Elmira Jukića u srijedu će u Tuzli zvanično početi šesto izdanje Tuzla Film Festivala (TFF). U pet festivalskih dana ljubitelji sedme umjetnosti imat će priliku pogledati 95 ostvarenja, raspoređenih u pet kategorija.

Na adresu TFF-a ove godine pristiglo je 750 filmova, a selektori su odabrali njih 95 koji će biti prikazani u kategorijama kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film te kategoriji kratki igrani film u okviru programa Future generation short films koji se bazira na evropskim i svjetskim rediteljima dobi do 35 godina.

"TFF je prije četiri godine prešao na evropsku komponentu, a prošle godine smo primljeni u Evropsku asocijaciju filmskih festivala, gdje smo na neki način dokazali postojanje na evropskoj sceni. Ove godine imat ćemo blizu 150 gostiju, što je veliki iskorak u odnosu na ranije godine", rekao je direktor TFF-a Boris Balta na današnjoj konferenciji za medije.

Pored projekcija filmova i ove godine će biti upriličene i radionice koje će voditi profesionalci iz filmske industrije.

Predsjednica žirija u kategoriji dokumentarni film Jasna Hadžiselimović kaže da je dokumentarni film u TFF-u stavljen na jedan izuzetno visok nivo.

"Imam informaciju da su izuzetno kvalitetni filmovi koji su pristigli na adresu TFF-a, a mi ćemo dati sve od sebe da dokumentarni film ostane značajan i da kvalitetnom kritikom potaknemo stvaraoce na stvaranje kulture dokumentarnog filma u BiH", istakla je Hadžiselimović.

Selektor za dokumentarni i kratki igrani film i član žirija za dugi igrani film šestog TFF-a Srđan Vukadinović smatra da je ovaj festival već profilisan kao jedna ozbiljna filmska manifestacija u BiH, ali i šire.

"On je specifičan po svojim programskim segmentima, jer mi nemamo nijedan festival u regiji, ali ni šire, koji ima četiri kategorije u svom obuhvatu u zvaničnoj konkurenciji. Na ovom festivalu nastaju i neke nove ideje, a sudaraju se i stvaralačke energije. U tom smislu mnogo je značajki koje su postale konstanta TFF-a i koje ga razliku u odnosu na druge festivale", potcrtao je Vukadinović.

Kada je riječ o nagradama, tradicionalno će vila TFF-a biti dodijeljena i ove godine u svim kategorijama.