Deseto izdanje
17

Tuzla Film Festival u petak otvara bh. premijera filma "Južni vetar 2"

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Bh. premijerom filma "Južni vetar 2 - Ubrzanje" Miloša Avramovića u petak počinje Tuzla Film Festival. Za razliku od lani, ovogodišnje, deseto izdanje, bit će realizirano u hibridnom formatu, odnosno prikazivanjem ostvarenja u dvoranama te online izdanju.
Organizatori poručuju da će ovogodišnje izdanje Tuzla Film Festivala pokazati koliko je ova smotra sedme umjetnosti napredovala, uz prikazivanje vrhunskih ostvarenja.

Među njima su "Deset u pola" Danisa Tanovića, "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, "A bili smo vam dobri" Branka Schmidta te "Plavi cvijet" Zrinka Ogresta.

"Imamo jedan šarolik i bogat program i nadam se da ćemo u tom pravcu nastaviti i sljedećih godina. Zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, odabrali smo najinteresantnije dugometražne filmove koji su objavljeni u protekloj godini. U online izdanju publika može pogledati okvirno 120 filmova, a također ove godine imamo i saradnju sa AJB DOC kroz koju ćemo prikazati tri njihova filma", naveo je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema odabiru selektora 100 filmskih ostvarenja nalazi se u takmičarskom programu te se bore za vilu Tuzla Film Festivala.

Dokumentane, kratke igrane i dugometražne igrane filmove koji će biti prikazani u Tuzli karatkteriše suočavanje sa dalekom, ali i veoma bliskom prošlošću, poput one iz prošle godine, a karakterisala je pandemija i sve mjere koje je sa sobom donijela.

"U uslovima pandemije mnogi su se povukli u zatvorene prostore što je utjecalo na filmsko djelovanje i stvaranje. Filmski centri ili fondacije su 'kresale' svoje budžete i zbog toga je nama prijavljeno značajno manje dokumentarnih i igranih filmova. U svakom slučaju, festival je veoma angažovan i veoma je bitno da on u desetom izdanju pokazuje prilagođavanje novim tokovima", izjavio je Srđan Vukadinović, jedan od selektora i član žirija za kratkometražni film.

Osim projekcija filmova, deseti Tuzla Film Festival donosi i radionice, među kojima je najznačajnija ona sa Lordanom Zafranovićem, koji slovi za jedno od najznačajnijih imena balkanske filmske industrije.

Također, na otvorenju ovom umjetniku će biti uručena vila TFF-a za doprinos razvoju filmske industrije na Balkanu. Na kraju kažimo i to da je u online platformi predviđeno odvijanje Kids festivala TFF-a.