Prvi put i filmovi u 3D-u
0

"True Grit" braće Cohen otvara 61. Berlinale

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Projekcijom filma "True Grit", američkih redatelja Ethana i Joela Cohena, u Berlinu u četvrtak počinje 61. međunarodni filmski festival, popularno nazvan Berlinale, čiji je program ove godine više okrenut novim tendencijama u filmskoj umjetnosti.

"Mi smo ove godine napravili jedan drugačiji program i pokušat ćemo predstaviti nove smjernice unutar svjetske kinematografije", rekao je direktor festivala Dieter Kosslick.

Tako će se u službenoj konkurenciji festivala naći neuobičajeno mnogo filmova mladih i međunarodno dosad nepoznatih redatelja. U službenoj konkurenciji se uvijek iznova pojavljuju teme poput nasilja i bračnih problema.

Isto tako će prvi put na Berlinalu biti prikazani filmovi snimljeni u 3D tehnici, poput filma "Pina" njemačkog redatelja Wima Wendersa o životu i djelu poznate njemačke koreografkinje Pine Bausch.

Na Berlinaleu, koji traje od 10. do 20. februara, ukupno će biti prikazano 385 filmova iz 58 zemalja. Nagrade, Zlatni i Srebrni medvjedi, dodjeljuju se predzadnjeg dana festivala. Posljednji dan Berlinalea rezerviran je za širu publiku.

I tokom trajanja čitavog festivala Berlinale je, za razliku od ostalih tzv. "A" filmskih festivala, otvoren za široku publiku, što mu je i priskrbilo epitet "festivala publike".

U glavnom programu bit će prikazana 22 filma, od čega njih 16 konkurira za jednu od nagrada. Osim u sklopu glavnog programa filmovi se prikazuju u još nekoliko sekcija od kojih su najvažnije Panorama i Forum.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija za službenu konkurenciju je glumica Isabella Rossellini. Kao član žirija službeno je naveden i iranski redatelj Jafar Panahi koji je, međutim, prošle godine, nakon što je dobio poziv da bude članom žirija, u Iranu osuđen na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu profesionalnog rada. Iz solidarnosti prema Panahiju Berlinale će na izvanrednim projekcijama pokazati nekoliko filmova ovog iranskog redatelja.

Od međunarodnih filmskih zvijezda očekuje se dolazak, između ostalih, i braće Cohen, Jeffa Bridgesa, Jeremy Ironsa, Colina Firtha te Madonne, koja bi u Berlinu trebala predstaviti svoj novi film "W.E." u kojem se tematizira ljubav između engleskog kralja Edvarda VIII i Amerikanke Wallis Simpson.