Nevjerovatan podvig
2k

Trostruki trijumf filma "Quo vadis, Aida?" izazvao lavinu reakcija: Dan koji će se pamtiti u BiH

N. V.
Na večerašnjoj 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, "Quo vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić je pobijedio u čak tri kategorije. Ovakav trijumf bh. filma je do sada nezabilježen, a pozitivne reakcije su preplavile društvene mreže.

Titule najbolje rediteljice, najbolje glumice i najboljeg filma u Evropi za 2021. godinu su pripale Jasmili Žbanić, Jasni Đuričić i filmu "Quo vadis, Aida?".

S obzirom na ogroman potencijal i kvalitet filma ovako nešto uopšte nije čudno, no jeste neočekivano zbog činjenice da nijedan film sa prostora bivše Jugoslavije do sada nije osvojio ovu nagradu.

Javnost u Bosni i Hercegovini i regionu je oduševljena, a na društvenim mrežama se nižu čestitke bh. reditelja, sportista, političara i drugih javnih ličnosti.

Među prvima je reagovao bh. filmski i pozorišni reditelj Dino Mustafić koji je kazao da je ekipa dobila priznanje za "hrabar, istinit i veliki film koji je posvećen žrtvama Srebrenice kao opomena da se zlo i okrutnost nikada i nikome ne ponove na Balkanu".

Osim njega, Jasmili Žbanić i ostatku ekipe su čestitali i reditelji Danis Tanović i Srdan Vuletić, kao i brojne kolege iz glumačkog svijeta u regionu poput Milana Marića.

"Znajući sistem glasanja EFA-e koji nimalo ne ide na ruku nama iz "jugoistočne Evrope", ovo je nevjerovatan podvig", napisao je Vuletić.

Žbanić se posebno zahvalila Majkama Srebrenice zbog toga što su "najsnažniji glas mira danas i nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice". Reakcija ovog udruženja nije izostala, pa su one tako čestitale rediteljici uz zajedničku fotografiju.

Među prvim čestitkama bile su i čestitke ambasada u BiH. Iz Američke ambasade BiH u Sarajevu su na svom Twitteru objavili vijest o fantastičnom uspjehu filma, a britanski ambasador Matt Field je napisao "Totalno zasluženo".
Postignuće nisu ignorisali ni političari pa je tako bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor napisala niz tvitova u kojima čestita ekipi filma na osvojenim nagradama.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poručio da je uspjeh filma još veći s obzirom na to da su Jasmila Žbanić i Jasna Đuričić osvojile priznanja i na individualnom planu, za najbolju evropsku režiserku odnosno najbolju glumicu glumicu godine.

"Film predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo, koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film ali i cjelokupno bh. društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini", rekao je Džaferović.

Među sportistima se prvi oglasio bh. košarkaš Jusuf Nurkić.
S obzirom na veličinu trijumfa Jasmilinog filma o genocidu u Srebrenici, nema sumnje da će reakcije nastaviti da se nižu, kao i uspjesi "Quo vadis, Aide".