Slavni reditelj
23

Trostruki oskarovac Oliver Stone izazvao ovacije na crvenom tepihu 23. SFF-a

Piše: Dž. Č.
Oliver Stone na crvenom tepihu 23. SFF-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Oliver Stone na crvenom tepihu 23. SFF-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Istaknuti američki reditelj i trostruki oskarovac Oliver Stone prošetao je večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo i izazvao ovacije, gdje su ga dočekali brojni ljubitelji sedme umjetnosti iz BiH, regije i svijeta.

Poklonici njegovih kultnih filmskih ostvarenja ovacijama su pozdravili čovjeka koji je ostavio jedan od najvećih utjecaja na kulturu u svijetu.

Prilikom šetnje na prepunom festivalskom trgu, mnogi su dozivali Stonea u želji da dobiju njegov autogram ili se rukuju s njim. On se strpljivo fotografisao s fanovima, davao autograme i odgovarao na novinarska pitanja.

Nakon šetnje crvenim tepihom, Stone se uputio u Ljetno kino Reiffeisen gdje će mu direktor SFF-a Miro Purivatra uručiti Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U popularnom "Metalcu" već je velika gužva, a brojna festivalska publika jedva čeka obraćanje američkog reditelja nakon što mu bude uručeno najveće priznanje SFF-a.

Inače, ovo je prva Stoneova posjeta Sarajevu. On je danas u popodnevnim satima sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Purivatra i ekipa Sarajevo Film Festivala. U sklopu programa 23. SFF-a publika će sutra u 15 sati imati priliku pogledati njegov "Intervju s Putinom" u kinu Meeting Point, a u utorak će istaknuti reditelj održati predavanje nakon projekcije filma "Snowden" u 15 sati, također u Meeting Pointu.