Film/TV
0

Trijumf filma ''Volver'' na dodjeli španskih filmskih nagrada Goya

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ttragikomični film Pedra Almodovara ''Volver'' bio je trijumfalni pobjednik na dodjeli glavnih španskih filmskih nagrada Goya, osvojivši nagrade za najbolji film, redatelja i glumicu. Penelope Cruz je nominovana i za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu.

''Volver'' je osvojio ukupno pet nagrada na ceremoniji dodjele nagrada Goya koja je održana u Madridu. Dosta slabije je prošao film "Pan's Labyrinth", koji je prošle sedmice potisnuo Almodovarov film u borbi za nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Film je priča o Raimundi (Penelope Cruz), mladoj i vrijednoj supruzi nezaposlenog muškarca koji postane seksualno opsjednut Raimundinom kćerkom. U isto vrijeme, Raimundinoj sestri se počinje priviđati duh njihove mrtve majke, i te vizije dovode do razotkrivanja bolesne porodične tajne.

Zadržavajući suze dok je primala nagradu, Cruz se zahvalila španskom redatelju Pedru Almodovaru za iskustvo koje joj je omogućio ulogom u ovom filmu. Penelope se vjerovatno nada da će sličan govor moći održati i 25. februara u Hollywoodu, nakon što je postala prva Španjolka nominovana za Oskara.

Ovo je inače bio drugi Goya za Almodovara, koji nije prisustvovao dodjeli nagrada. Na dodjeli nagrada iz 2005. godine, on nije želio prisustvovati dodjeli nagrada zbog načina na koji se filmovi ocjenjuju prilikom dodjele ovih nagrada.

"Pan's Labyrinth", meksičkog redatelja Guillermoa del Tora, osvojio je sedam Goya, uključujući one za najbolji scenario i najbolju mladu glumicu Ivanu Baquero.

Nagradu za najbolju mušku ulogu je dobio Juan Diego, koji u filmu "Vete de Mi." igra oca iznenađenog povratkom sina kući. U konkurenciji sa njim je bio Viggo Mortensen, poznatiji kao Aragorn iz filma ''Lord of the Rings'', koji je glumio španskog heroja u filmu ''Alariste''. Riječ je o najskupljem španskom filmu svih vremena (potrošeno je oko 21 milion eura) koji je dobio tri nagrade od ukupno 15 nominacija.

Britanski film "The Queen" je osvojio Goyu za najbolji evropski film, ispred filma "Scoop" redatelja Woodyja Allena koji je bio prošlogodišnji pobjednik.