Posljednji dan
1

Tri ostvarenja zatvaraju 4. AJB DOC Film Festival, uključujući najznačajnije momente bh. filma

I. S.
Danis Tanović u dokumentarcu "Slike iz života bh. filma"
Danis Tanović u dokumentarcu "Slike iz života bh. filma"
Danas se zatvara 4. AJB DOC Film Festival, a publika ima priliku pogledati tri značajna filmska ostvarenja, među kojima je i dokumentarac "Slike iz života bosanskohercegovačkog filma" reditelja Mustafe Mustafića.

Filmovi su dostupni na online platformi (bez registracije i besplatno), a prikazivat će se i u sarajevskom kinu Cineplexx, kao i u Multimedijalnom centru Kovači.

Film "Brak" Kateřine Hager i Asada Faruqija

Zdenka iz Češke, koja je u invalidskim kolicima, i Tabish iz Pakistana upoznali su se online, igrajući FarmVille na Facebooku. No, umjesto uroda virtualnih rajčica, raslo je pravo prijateljstvo, koje je uskoro procvjetalo u romansu, a potom u brak.

Pet godina nakon sklapanja braka, češke vlasti i dalje odbijaju Tabishov zahtjev za vizu za ulazak u Češku Republiku, uvjereni da štite Zdenku od "lažnog braka" s proračunatim mladim Pakistancem, a Češku od ekonomskog migranta.

Nakon dugogodišnje veze putem interneta i niza pokušaja da vlastima dokažu svoju "pravu ljubav", dogodilo se nešto što Tabishu i Zdenki ulijeva novu nadu da bi se njihov san o zajedničkom životu uskoro mogao obistiniti.

Film "Nisam sam" Garina Hovannisiana

Koliko je vremena potrebno za svrgavanje korumpirane vlade? Zahvaljujući baršunastoj revoluciji, u Armeniji je za to bilo dovoljno 40 dana.

Pomoću društvenih mreža, pop-pjesama, blokada saobraćaja i studenata, Nikol Pashinyan uspio je izmijeniti historiju i, za promjenu, na scenu dovesti narodni pokret, a i dalje je na vlasti.

Film "Slike iz života bosanskohercegovačkog filma" Mustafe Mustafića

Slike iz života bosanskohercegovačkog filma je prije svega podsjećanje na autore koji više nisu među nama, na njihova djela i filmove koji su ostavili neizbrisivi trag na razvoj bosanskohercegovačkog filma.

Za novu generaciju ljubitelja filma, nasljednike bogate tradicije generacija prije njih, bilo bi neoprostivo da ne znaju ništa ili gotovo ništa o tome kako je nastala jedna od najuspješnijih filmskih industrija u ovom dijelu svijeta.

Osim reditelja, u ovom film učestvuju i drugi važni autori i saradnici: scenaristi, snimatelji, glumci, kompozitori i ostali.

Svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti u Box Officeu Cineplexxa Sarajevo. Radno vrijeme je od 14:30 sati. Cijena ulaznice za projekciju jednog filma je pet KM. Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala, kao i sinopsise filmova, možete pročitati na stranici.