Putujući festival ITEF
0

Tri bh. filma pred 280.000 gledalaca

Sarajevo-x.com
Sredinom juna ove godine počet će drugi Međunarodni putujući festival ekologije i turističkog filma ITEF 2009., koji organziju Centrotrans-Eurolines i agencija Mark IN. Ovaj jedinstveni projekat za cilj ima promociju turizma, kao važnog segmenta razvoja svake ekonomije, ali i podizanje nivoa svijesti o važnosti očuvanja čovjekove prirodne okoline.

Originalnost ovoga festivala počiva na činjenici da se odvija u autobusima Centrotrans-Eurolinesa, koji operiraju na 26 međunarodnih linija i prolaze kroz Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju, Dansku i Holandiju. Povezivanje različitih naroda i kultura, te promocija kulturnih i historijskih znamenitosti i turističkih potencijala zemalja učesnica osnovne su vrijednost ITEF-a.

Tokom trajanja prošlogodišnjeg festivala, turističke i eko filmove iz dvanaest evropskih zemalja pogledalo je više od 276.000 gledalaca – putnika na međunarodnim linijama, a njih više od 70.000 svojim su glasovima odlučili o pobjednicima. Prošlogodišnji fond nagrada za putnike glasače iznosio je oko 10.000 KM.

Inovativnost ovoga projekta ogleda se i u činjenici da sjedinjava ugodan i gledljiv sadržaj sa promotivnim mogućnostima emitovanja filmova i spotova tokom relativno dugih autobuskih putovanja u i iz inostranstva u jedinstvenu komunikaciju sa 280.000 potencijalnih potrošača.

Drugi ITEF 2009, održat će se u period od 15. juna do 15. septembra 2010. godine, a očekuje se da će ga pogledati više od 280.000 ljudi u periodu od tri mjeseca. Ove godine putnici će moći pogledati i birati između 10 turističkih i eko filmova iz osam evropskih zemalja. S obzirom na opredjeljenost producenata da program festivala posvete promociji bh. turističkih destinacija i potencijala, ove godine će u konkurenciji biti i tri bh. filma: "Kad ćuprija spava" - promotivni film o općini Konjic, "San o Ajvatovici" – promotivni film posvećen legendi o Ajvaz-dedi, te film o turističkim atrakcijama Starog grada u Sarajevu, saopštili su organizatori.