Film u regiji
4

Treći dan Mostar Film Festivala: Publika želi da gleda domaće filmove

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na redovnoj konfrenciji za medije trećeg dana 11. Mostar Film Festivala govorili su glumci iz filma "Rajski apartman", glumica Marina Redžepagić, kao i žiri "Between The Rivers programa". Najviše je bilo govora o trendovima u regionalnom filmu, kako u načinima kako oni nastaju, tako u zakonitostima u distribuciji.

Boris Isaković i Jasna Đuričić ispričali su kako su oni zapravo i došli do uloga u filmu "Rajski apartman".

"Holandski reditelj je tražio glumca i glumicu naših godina sa prostora Srbija, a budući da nam je reditelj Zečević prijatelj, Boris je otišao na neku vrstu razgovora i tako je dobio ulogu. Kad je pitao da li poznaje glumicu tih godina i kvaliteta, on je rekao da zna jednu i da je to njegova supruga", ispričala je Jasna Đuričić anegdotu iz nastanka ovog skoro potpuno holandskog filma.

Dio ekipe pomenutog filma koji je dolazio s našeg prostora bio je zapanjen koliko su Holanđani bili pripremljeni na naše teme.

Glumac Boris Isaković govorio je o svom liku iz "Rajskog apartmana", kao o liku na kojem radio dvadesetak godina kroz brojne svoje uloge.

Marina Redžepović pričala je o svojoj ulozi iz filma "Rudar" kao o jedom pokušaju dočaravanje lika na human način kroz kazivanje o teškim temama iz prošlosti.

"Za mene je dosta bitno koliko taj film ispituje tabue, o neizgovorenim stvarima te koliko su oni opasni na individualnom i kolektivnom planu. Šutnju nameću privilegirani", ustvrdila je Marina Redžepović.

Redžepović je kazala i par riječi o poziciji žena u regionalnom filmu, posebno kroz rad s rediteljicama i njihoj zastupljenosti u filmovima koji nastaju.

U drugom dijelu konferencije za medije govorili su članovi žirija "Between The Rivers programa" Dragana Tešić, Robert Berberih i Zoran Cvetanović, nedostajao je samo Zoran Galić. U ovom programu selektirani su filmovi koji imaju kino potencijal, a nagrada je distribucija u zemljama bivše države.

"Postoje divni i lijepi filmovi mimo američkih, samo je za njih potrebno napraviti dodatni događaj, nije dovoljno ga pustiti u promet kao što je to slučaj s američkim. Morate još nečim izazivati pažnjiu da bi imali punu salu", kazao je Cvetanović.

Sve troje saglasni su da regionalni film ima svoju publiku, da je važno upakovati i komercijalni i umjetnički aspekt te ispoštovati zahtjeve publike.