Godina porodičnog filma
0

VIDEO / Toy Story 3 opustošio blagajne u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U epskoj bici čarobnjaka, zmajeva, robota, princeza i vampira pobjedu su odnijeli maleni astronaut i kauboj. Toy Story 3 zaradio je najviše novca na kinoblagajnama u godini koja ističe, a u kojoj su dominirali porodični filmovi.

Na sedam od deset prvih mjesta najuspješnijih filmova nalaze se filmovi namjenjeni djeci ili mlađim tinejdžerima, dok je Inception sa Leonardom Dicaprijem jedini film za odrasle koji je uspio "upasti" među prvih pet.

Treći nastavak priče o kauboju Woodyju i astronautu Buzzu Lightyearu, kojima su glasove posudili slavni Tom Hanks i Tim Allen, zaradio je 1,06 milijardi dolara širom svijeta, podaci su uglednog magazina Forbes.

O uspjehu animiranog spektakla dovoljni govori i podatak da je stigao na peto mjesto najprofitabilnijih filmova svih vremena, iza Titanica, Avatara, Gospodara prstenova: Povratak kralja i Pirata sa Kariba.

Na drugom mjestu nalazi se Alisa u zemlji čuda sa zaradom od 1,02 milijardi dolara.

Treće mjesto osvojio je sedmi nastavak sage o čarobnjaku Harryju Potteru. Uz pomoć prijatelja i magije, Harry je zaradio 831 milion dolara na blagajnama širom svijeta.

Uvrnuti film o snovima sa Leonardom DiCaprijem, Inception, jedini je film u prvih pet, koji nije namjenjen mlađoj populaciji. Uspio je zaraditi 825 miliona dolara.

Nova priča o zelenom čudovištu Shreku zaradila je 737 miliona dolara, što se ne smatra prevelikim uspjehom s obzirom da se radilo o prvom 3D filmu u serijalu. Shrek: Sretni zauvijek tek je treći film iz serijala po zaradi.