Film/TV
49

Tomasz Stanko na Jazz Festu: Povratak u Sarajevo nakon 60 godina

Klix.ba
Čuveni poljski trubač Tomasz Stanko na ovogodišnjem Jazz Festu održat će svoj prvi nastup u Sarajevu nakon 60 godina.

Ovaj veliki trubač, kompozitor, bendlider i improvizator, svoj prvi javni nastup imao je kao 13-ogodišnjak, upravo u Sarajevu. Trubu je počeo svirati kao izviđač te je kao član poljskog orkestra prvi put nastupio pred međunarodnom publikom 1955. godine kada je u Sarajevu organiziran skup na kojem su se okupili izviđači iz različitih zemalja.

Nepune tri godine kasnije prvi put je prisustvovao jazz koncertu, u pitanju je bio nastup Davea Bruebecka, a prvi jazz sastav u kojem je angažiran kao trubač bio je kvintet poljskog pijaniste Krzysztofa Komede sa kojim je snimio jedanaest studijskih albuma. Godine 1968. osnovao je vlastiti kvintet i od tada je u samom vrhu svjetske muzičke scene, kao jedan od najznačajnijih evropskih trubača svih vremena.

U karijeri je snimio 37 albuma kao lider, a pored brojnih priznanja vrijedi spomenuti da je znamenita američka obrazovna institucija Smithsonian uvrstila njegovu kompoziciju u svjetsku jazz antologiju obuhvaćenu sa samo šest nosača zvuka.

Tomasz Stanko, jedan od najuticajnijih živućih trubača, nastupit će sa svojim bendom kojeg čine finski pijanista Alexi Tuomarila te Amerikanci basista Eric Revis i bubnjar Gerald Cleaver na 19. Jazz Festu u Bosanskom kulturnom centru 6. novembra u 22.00, dok će u istoj dvorani u 20.00 nastupiti norveški trubač Arve Henriksen u duetu sa austrijskim gitaristom Christianom Fenneszom. Za oba koncerta vrijedi jedna (double bill) ulaznica koju možete kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba.