Po knjizi Britanca
863

Tom Hardy producent i glavni glumac u filmu o ratu u BiH

Klix.ba
Poznati britanski glumac Tom Hardy producirat će i glumiti u filmu o ratu u BiH pod nazivom "My War Gone By, I Miss It So", objavio je portal magazina Variety.

Film ja baziran na istoimenoj knjizi iz 1999. godine Anthonyha Lloyda, engleskog novinara i ratnog dopisnika. Za režiju će biti zaduženi Gavin O’Connor i Scott LaStaiti.

"My War Gone By, I Miss It So" je Lloydov pogled na rat u BiH, a priča je bazirana na njegovim iskustvima u BiH i periodu provedenom u britanskoj vojsci, isprepletenim privatnim događajima kao što je razvod njegovih roditelja, udaljavanje od oca i ovisnost o heroinu.

"To je brutalna, ali emotivna priča koja govori o ovisnosti i iskustvima u ratu. Privukao me Anthonyjev rad i njegove riječi, iskustvo i za mene je on veoma bitan glas, a nejgova knjiga od izuzetne važnosti", rekao je Hardy.

Lloyd je rođen u porodici s vojnom tradicijom, a prikupljao je priče o ratnim vremenima i precima herojima. Iskustvo je sticao na ratištima i u 26. godini napustio je Englesku i došao u BiH za vrijeme rata. Ovisnost o adrenalinu koji su mu dizale ratne borbe morao je napustiti i vratiti se kući kako bi se izliječio od ovisnosti o heroinu.

Hardy glumi novom filmu "Dunkirk" kao pilot kraljevske zračne vojske. Poznat je po ulogama u filmovima "The Revenant", "Mad Max: Fury Road", "Inception" i "Warrior".

"Zaljubio sam se u prvu stranicu Anthonyjevih memoara, to je bio portret rata koji nikada ranije nisam čitao. Knjiga je napisana stisnutih pesnica, jer govori o ovisniku koji izvještava s prvih ratnih linija Bosne u kojoj se dogodio najkrvaviji konflikt u Evropi od Drugog svjetskog rata. Počastvovan sam što sam dobio priliku da ovu knjigu pretvorimo u film", rekao je Hardy.