Važnost novinarstva
0

Tom Hanks narator u reklami Washington Posta za Super Bowl: Demokratija umire u tami

Klix.ba
Glumac Tom Hanks bio je narator u prvoj reklami Washington Posta za Super Bowl u kojoj je govorio o važnosti novinarstva.

Reklama Washington Posta emitovana je u posljednjoj četvrtini Super Bowla i jedina je koja nije prethodno emitovana online. Reklama prikazuje neke od najvažnijih događaja tokom Drugog svjetskog rata, a Hanks se pojavljuje u ulozi naratora koji naglašava kako su novinari ljudi koji prikupljaju činjenice kako bi donijeli priču bez obzira na cijenu. Reklama završava sloganom "Demokratija umire u tami".

"Super Bowl je odličan trenutak da prepoznamo hrabrost i predanost novinara širom svijeta koji su veoma važni za opstanak demokratije", rekao je Fred Ryan, izvršni direktor Washington Posta.

Navodno je Washington Post na ovu reklamu potrošio pet miliona dolara, a prikazuje nekoliko novinara koji su nestali ili su ubijeni, između ostalog i Jamala Khashoggija.

"Ovo je bila prilika da naglasimo ulogu koju novinari imaju u našim svakodnevnim životima i rizicima koje poduzimaju kako bi nam donijeli činjenice", naglasio je Ryan.

Tom Hanks je s Meryl Streep glumio u filmu "Post", historijskoj političkoj drami Stevena Spielberga, koji donosi priču o utrci između The Washington Posta i The New York Timesa kako bi objavili i razotkrili veliku urotu i zataškavanje američke vlade o svojoj ulozi u Vijetnamskom ratu.