Film/TV
0

Tom Hanks i Steven Spielberg otvaraju 61. Venecijanski festival

NINA
Glumac Tom Hanks i reditelj Steven Spilberg otvorit će ovogodišnji filmski festival u Veneciji svojim najnovijim ostvarenjem "Terminal", saopštio je u Rimu direktor "Mostre", Marco Miller.

"Ovo će biti smotra velikih imena, premda će biti mjesta i za pronalaženje novih talenata, otkrivanje novih smjerova i istraživanje novih teritorija", objasnio je Miller, prenijela je agencija AFP.

Gotovo polovina filmova koji će se takmičiti za "Zlatnog lava" dolazi iz zemalja Evrope, Francuske, Italije, Velike Britanije, Španije, Njemačke, Grčke, Rusije i Švajcarske, dok su ostali američka i azijska ostvarenja.

"Naša orijentacija je bila da izvršimo selekciju najboljih filmova, a ne da se naš izbor zasniva na mjestu na kome je film nastao", objasnio je Miller. U selekciji "Horizonti", namijenjenoj filmovima koji istražuju nove tendencije, uvršteno je 20 dijela od kojih su tri južnoafrička.

Uvedene su i dvije nove selekcije "Digitalni film" i "Ponoć" u kojoj će, po Milleru, biti prikazani "filmovi velikog utjecaja". Na smotri će ove godine, suprotno običajima, biti prikazan i jedan animirani film u konkurenciji za "Zlatog lava". To je "Sovin pokretni dvorac" japanskog reditelja Hajako Mijazakija.

Među filmovima koji će biti prikazivani van konkurencije s najvećim nestrpljenjem se očekuju "Mandžurski kandidat" Jonatana Demma s Denzelom Washingtonom i Meryl Streep i "Kolateralno" Michaela Manna s Tomom Cruzom.

Veteran portugalskog filma Manoel de Oliveira, koji će biti prisutan s filmom "Peto carstvo" u selekciji "Specijalni događaji", primit će "Zlatnog lava" za životno djelo. Specijalni "Zlatni lav" bit će, također, uručen i Stanlyu Donnenu (80) koji je režirao "Ples na kiši" 1952. i "Sedam nevjesta za sedmoro braće" 1954.

U žiriju na čijem čelu će biti, kako je ranije najavljeno, britanski reditelj John Burman, nalazit će se i glumci Spike Lee i Scarlet Johansson, njemački i talijanski redatelji Wolfgang Beker i Mimo Calopresti, talijanski novinski urednik Pietro Scalia i producent s Tajvana Ksu Feng.

Britanski i francuski redatelj Mike Figis i Nicolas Filibier bit će na čelu žirija dva eksperimentalna programa.

www.labiennale.org/en