Zbog korone
183

Tom Hanks briljira u ratnom spektaklu: "Greyhound" umjesto u kinima prikazan na Apple TV +

Piše: Ines Mrenica
Inspirisan stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata, jedan od najočekivanijih filmova ove godine "Greyhound", s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, umjesto u kinima prikazan je na Apple TV + streaming servisu. Koronavirus nije zaobišao ni popularnog holivudskog glumaca, koji se uspješno oporavio od COVID-a 19, što se baš i ne može reći da će poći za rukom filmskoj industriji.
Filmski radnici širom svijeta su pretrpili i trpe nesagledive posljedice i štetu nastalu uslijed pandemije koronavirusa, a najdeblji kraj su izvukli kino prikazivači. Svi oni koju su poslovno orijentisani na kinematografiju, još uvijek ne mogu očekivati izvjesniju budućnost, ali svjetlo na kraju tunela može se nazrijeti isključivo na streaming servisama. Tako je i najočekivaniji ratni spektakl ove godine "Greyhound" završio online.

Apple TV +, koji je film na svojoj platformi premijerno prikazao 10. jula, Sonyju je platio 70 miliona dolara i donekle mu amortizirao troškove produkcije. Publika je impresivni ratni spektakl, koji je obećavao i trailerom, očekivala u kinima u junu, ali epidemiološka situacija širom svijeta još uvijek drži kina u "lockdownu", što povećava profit streaming servisa. Primjerice, samo je Netflix je u posljednjih nekoliko mjeseci dobio tridesetak miliona novih pretplatnika.

Hvali more, drž' se kraja!

U osvit Drugog svjetskog rata kapetan Ernest Krause (Tom Hanks) predvodi internacionalni konvoj od 37 brodova u misiji na Atlantiku kako bi dostavio životne namirnice snagama Alijanse. Ploveći na sjevernom Atlantiku, za petama su mu nacisti u svojim smrtonosnim podmornicama. Radi se o 72 sata nadljudskih napora na moru, gdje je fikcija kombinovana sa historijskim činjenicama i događajem, koji se odigrao nedugo nakon Pearl Harboura.

Film "Greyhound", inače kodno ime za brod USS Keeling, temeljen je na romanu "The Good Shepherd" C. S. Forestera, koji je napisao uzbudljivu priču o važnosti i odgovornosti komandovanja. Na čelu Američke mornarice Krause se uz umor, nemilosrdne noći i brutalno more, borio i sa nacističkim podmornicama, a njegova misija je tako izvedena da se njegov primjer nautičkog manevra našao u knjizi, koja se dugo koristila kao neka vrst priručnika na Pomorskoj akademiji Sjedinjenih Država.

Film je režirao Aaron Schneider, a glumci Stephen Graham, Rob Morgan i Elisabeth Shue igraju nasuprot izvrsnom Hanksu, kojeg smo već gledali u ulozi zapovjednika broda u filmu "Captain Phillips" (2013.). Drugi svjetski rat je svojevrsna filmska preokupacija Toma Hanksa i kada se osvrnemo na njegovu filmografiju, prve asocijacije su nam njegove specifične uloge koje je odigao sa šljemom na glavi. Nakon Spielbergovog "Spašavanja vojnika Ryana", producirao je zapaženu HBO-vu seriju "Band of Brothers" i "The Pacific".

Zanimljivo je da Hanks potpisuje i scenarij za film "Greyhound", čiji su dijalozi reducirani, a radnja podređena akciji na moru. Glumački dijapazon uloga koje je u stanju izvesti Tom Hanks najbolje ilustrira podsjećanje na još jednog ratnog junaka, koji traumu nije "pokupio" u Drugom svjetskom ratu već u Vijetnamu. "Forrest Gump" Roberta Zemeckisa je prije 25 godina bio izvrstan prikaz apsurdnosti rata i humoristični prikaz dobrote koju pokazuju osobe s posebnim potrebama u nemilosrdnom svijetu, u kojem je "život poput bombonjere, gdje niko ne zna šta će dobiti".

U tehnički izvrsno izvedenom filmu "Greyhound" Hanks se ponovo nalazi u jedinstvenoj ulozi morskog vuka, koji će vas emocionalno zaljuljati na najvećim valovima, pa je prava šteta što ovaj naslov nije imao svoj kino-život. Ratni spektakl je ono što vapi za velikim ekranima, ali vremena se mijenjaju, pa će izolacija u perspektivi podrazumijevati i potrebu za drugačijom organizacijom i ustrojem kino dvorana, ali i "kućnim kinom", koje će pojedinci osposobljavati na svom privatnom posjedu.

Fotografja sa snimanja filma
Fotografja sa snimanja filma "Greyhound"

Filmovi čija se radnja dešava na moru idealni su za ljetni period, i obično se sada lansiraju oni naslovi od kojih producenti imaju velika očekivanja. Taj trend je nametnuo Steven Spielberg blockbusterom "Ralje", koji je prošlog mjeseca obilježio 25 godina od premijere, a "Greyhound" je samo još jedan u nizu filmova koji računaju na "morsku groznicu" koju publika željno iščekuje u najtoplijim mjesecima u godini.