Christopher Lee o "Triageu"
0

'To je jedan od najboljih filmova koje sam vidio'

Sarajevo-x.com
"Možete promijeniti okruženje, ali ne i emocije", rekao je Oskarom nagrađeni bh. režiser Danis Tanović na press konferenciji u Rimu, u povodu prikazivanja svog novog filma "Triage".

"Nakon što sam preživio rat, svaki konflikt me doticao", ispričao je Tanović, prisjećajući se ratnog horora na otvaranju rimskog filmskog festivala u četvrtak navečer, javljaju agencije.

"Da znam pisati, napisao bih knjigu o tome", rekao je režiser "Ničije zemlje", najboljeg stranog filma na dodjeli Oskara 2002. godine.

Film "Triage" u kojem glavnu ulogu tumači Irac Colin Farrell, Tanović je radio na osnovu istoimenog romana Scotta Andersona o dva britanska fotoreportera koji se nađu usred iračko-kurdskog konflikta 1998.

Britanski glumac - veteran Christopher Lee (87), koji glumi psihijatra koji liječi posttraumatski stres Marka Walsha, rekao je da je u Drugom svjetskom ratu iz prve ruke vidio strahote.

"To nikad ne zaboravite", prokomentarisao je, a o samom "Triageu" izjavio: "Mislim da je to jedan od najboljih filmova o ratu koje sam ikad vidio, jer tu se ne radi samo o borbi... Riječ je o ljudskim reakcijama i ljudskom ponašanju i o tome kako se ljudi sa obje strane osjećaju."

Četvrti u nizu filmskim festivala u Rimu, koji će trajati do 23. oktobra, ugostit će američke zvijezde Georgea Clooneya, Meryl Streep i Richarda Gerea.