Krug kritičara New Yorka
0

VIDEO / "The Social Network" je najbolji film u 2010. godini

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Udruženje kritičara New Yorka proglasilo je film "The Social Network" najboljim u 2010. godini, a tvorca tog filmskog ostvarenja, Davida Finchera, najboljim rediteljem.

Drama o osnivanju najpopularnije društvene mreže na svijetu, Facebooka, najbolji je film u 2010. godini po ocjeni Udrženja kritičara Los Angelesa, Bostona, ali i Kruga kritičara New Yorka.

Najboljim glumcem u 2010. proglašen je Colin Firth za ulogu kralja Georgea Šestog u filmu "The King's Speech", dok je laskavu tutulu najbolje glumice ponijela Annette Bening za ulogu u komediji "The Kids Are All Right".

Najboljom sporednom glumicom proglašena je Melissa Leo za dramu The "Fighter", a najbolji sporedni glumac je Mark Ruffalo, koji je također ostvario ulogu u filmu "The Kids Are All Right".

Upravo taj film osvojio je nagradu za najbolji scenario, koja je otišla u ruke Lise Cholodenko i Stuarta Blumberga.

Prema odluci Udruženja kritičara New Yorka najbolji animirani film je "The Illusionist", dok je film "Carlos", režisera Oliviera Assayasa, proglašen najboljim filmom na stranom jeziku.

Uduženje filmskih kritičara New Yorka osnovano je 1935. godine. Čine ga 29 kritičara, profesionalaca koji rade u prestižnim časopisima i dnevnim listovima. Svakoga decembra kritičari se sastaju u New Yorku kako bi glasali za najbolja filmaska ostvarenja i najbolje glumce u toj godine.