Film/TV
0

"The Hurt Locker" i "Avatar" favoriti za nagradu BAFTA-e

FENA
Scena iz filma "The Hurt Locker"
Scena iz filma "The Hurt Locker"
Ratna drama "The Hurt Locker" i naučnofantastične spektakl "Avatar" glavni su favoriti ovogodišnje dodjele nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA) koja će večeras biti održana u Kraljevskoj operi u Londonu.

Među ostvarenjima koja imaju najviše šansi da osvoje neku od ovih prestižnih nagrada je i britanski film "Obrazovanje" (An Education) koji govori o sazrijevanju i zaljubljivanju u Londonu 60-ih godina, prenosi Associated Press.

Organizatori svečane ceremonije očekuju dolazak velikog broja domaćih i holivudskih glumaca.

Dolazak su najavili Kate Winslet, Uma Thurman, Colin Firth, Dustin Hoffman i zvijezda vampirske sage "Sumrak" Robert Pattinson, dok će princ William uručiti jednu od nagrada, najvjerojatnije onu za životno djelo koje je ove godine dobila veteranka britanskog glumišta Vanessa Redgrave.

"Avatar", "Obrazovanje" i "The Hurt Locker" imaju po osam nominacija, uključujući nominaciju za najbolji film.

Bivši supružnici, James Cameron (Avatar) i Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) natječu se također i za nagradu za najbolju režiju.

Dvoje redatelja, koji su bili tri godine u braku, borit će se i 7. marta na dodjeli Oscara za koje njihovi filmovi imaju po devet nominacija. Nagrade BAFTA-e smatraju se jednim od najpouzdanijih pokazatelja ko će biti dobitnici Američke filmske akademije.

Prošle godine "Milijunaš s ulice" Dannyja Boylea osvojio je sedam nagrada BAFTA-e, uključujući i nagradu za najbolji film, a nekoliko dana kasnije pobrao je osam Oscara.

Bitka između "Avatara" i "The Hurt Lockera" podsjeća na borbu Davida i Golijata.

Naime, prethodni Cameron film "Titanic" osvojio je čak 11 Oscara, među kojima za najbolji film i najbolju režiju, a "Avatar" se smatra globalnim fenomenom sa zaradom od preko dvije milijarde dolara.

"The Hurt Locker", koji govori o ekipi za deminiranje u Iraku koja svakodnevno pretura po smeću u potrazi za improviziranim eksplozivnim napravama, zaradio je daleko manje novca na boxofficeu, ali njegove šanse zbog toga ne treba zanemarivati.

Među nominacijama koje prate film "Obrazovanje" i nominacija je za najbolju glumicu koju je dobila Carey Mulligan. Uloga srednjoškolke koja se zaljubljuje u dvostruko starijeg muškarca donijela je 24-godišnjoj glumici i nominaciju za Oscara.

Pored ova tri filma, nagradu za najbolji film mogu očekivati i "U zraku" (Up in the Air) i "Precious".

U utrci za najbolju režiju, pored Camerona i Bigelow, nalaze se još i Neill Blomkamp (District 9), Lone Scherfig (Obrazovanje) i Quentin Tarantino (Prokletnici).

Među nominiranim za glavnu mušku ulogu su George Clooney (Up in the Air), Jeremy Renner (The Hurt Locker), Jeff Bridges (Crazy Heart), Colin Firth (A Single Man) i Andy Serkis za ulogu glazbenika Iana Duryja u filmu "Sex & Drugs & Rock & Roll".

Meryl Streep je dobila svoju 13. nominaciju BAFTA-e za ulogu u filmu "Julie & Julia".

Pored nje i Carey Mulligan, za titulu najbolje glumce borit će se i Francuskinja Audrey Tautou (Coco prije Chanel), Irkinja Saoirse Ronan (Divne kosti) i Amerikanka Gabourey Sidibe (Precious).